Ingezonden persbericht


Bezint eer ge begint!

UTRECHT - Zaterdag 10 oktober 2009. Op de website van het parool staat een citaat van ten Hoopen over zijn nieuwe wet om kraken te verbieden. Ten Hoopen stelt: "straks is in de nieuwe wet het huisrecht ondergeschikt aan het strafrecht." "Ik schrik me rot als ik dat lees." reageert kraker Rogier, "het voorgestelde middel om kraken aan te pakken is vele male erger dan de kwaal!"

Eén dezer dagen zal de 2de kamer, en daarna de 1ste, stemmen over het initiatiefwetsvoorstel 'Kraken & Leegstand' die kraken onder alle omstandigheden moet verbieden. Afgelopen vrijdag kwam de Hoge Raad de slotsom: "dat voor strafrechtelijke ontruimingen van kraakpanden (...) geen rechtsgrondslag bestaat." In een reactie stelt Jan ten Hoopen (CDA) indiener van het initiatiefwetsvoorstel: ''In vier nota's van wijziging hebben we de wet al afdoende gerepareerd. Straks is in de nieuwe wet het huisrecht ondergeschikt aan het strafrecht.''

De fundamentele vraag is hier of we toe willen staan dat fundamentele basisrechten ondergeschikt worden gemaakt aan het strafrecht. Het huisrecht is zo'n fundamenteel basisrecht, beschermd in o.a. artikel 12 lid 1 van de Grondwet en artikel 8 eerste lid van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens)

Kraken is een civiel conflict. Een conflict tussen een kraker, die zonder recht of titel gebruik maakt van andermans eigendom, en een eigenaar, die door zijn pand geruime tijd leeg te laten staan op een maatschappelijk en sociaal onverantwoorde manier met haar eigendom is omgegaan. Een strafrechtelijke ontruiming is een ongeoorloofde politiële inmenging in dit civiele conflict. Kraker Jochem: "De politie zou dan op de stoel van de rechter gaan zitten."

Het recht doet niet aan relatieve bepalingen. Als fundamentele basisrechten ondergeschikt worden gemaakt aan het strafrecht, is dat problematisch voor alle burgers en niet alleen voor krakers. Een strafrechtelijke ontruiming betekend dat de politie je het dak boven je hoofd ontneemt. Dit zal een ieder toch écht als straf ervaren, terwijl straffen volgens de scheiding der machten eigenlijk aan rechters moet worden over gelaten. "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus ook van deze gelegenheid kan ooit misbruikt gemaakt worden." gaat kraker Rogier verder: "Ik kan me zo voorstellen dat het best aantrekkelijk is dit soort mogelijkheden te gebruiken tegen huurders die zich verzetten tegen sloopplannen."


Noot voor redacties