Ingezonden persbericht


3.400 huishoudens toegang tot licht in Burkina Faso

Amsterdam, 10 oktober 2009 ? Vanaf vandaag hebben 3.400 huishoudens en kleine bedrijven in het zuidwesten van Burkina Faso toegang tot licht en elektriciteit. Het vandaag officieel geopende elektriciteitsbedrijf Yeelen Ba (?Groot Licht? in de lokale taal Dioula) is een klein regionaal energiebedrijf die de zon als energiebron gebruikt. Waar alles vroeger na zonsondergang stopte, kan het leven nu ook in de avonduren doorgaan.

Annemarie Goedmakers, voorzitter van FRES, opende vandaag officieel het nieuwe FRES-bedrijf in bijzijn van General Secretary mevrouw A. Tamboura, vertegenwoordiger van het ministerie van handel in Burkina Faso.

Initiatiefnemer is de Nederlandse stichting FRES (Foundation Rural Energy Services). FRES heeft als doel om in 2015 100.000 huishoudens en kleine bedrijven te voorzien van stroom. Met de opening van Yeelen Ba is het derde FRES-bedrijf operationeel. FRES beheerde al twee bedrijven in Zuid-Afrika en Mali die samen ruim 13.000 huishoudens van betaalbare elektriciteit voorzien op een duurzame manier.

Tot voor kort had 98% van de inwoners van het platteland van Burkina Faso geen toegang tot elektriciteit. Door lokaal elektriciteit op te wekken, verandert die achterstand in een voorsprong. Vanaf nu maken ze gebruik van de meest krachtige energiebron die er bestaat en die in Burkina Faso volop aanwezig is: de zon.

Toegang tot elektriciteit zorgt ervoor dat de lokale economie kan groeien. Kinderen kunnen als het donker is toch hun huiswerk maken. Bedrijven kunnen in de avonduren doorgaan met hun werkzaamheden en nieuwe initiatieven zoals oplaadpunten voor mobiele telefoons en verbeterde fabricage van aluminium kookpotten kunnen worden ontplooid. Er wordt op belangrijke wijze bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelstellingen. De FRES-bedrijven dragen niet alleen bij aan het uitbannen van extreme armoede, maar zorgen ook voor een veiliger en gezonder leefmilieu. Het oprichten van het nieuwe FRES-bedrijf wordt grotendeels mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie en door financiering van hoofdsponsor en founder Nuon.

Over FRES
FRES is in 2004 opgericht als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk om rurale elektrificatie in ontwikkelingslanden te bevorderen. FRES sticht en beheert kleinschalige
elektriciteitsbedrijven die huishoudens en kleine bedrijven op het platteland in ontwikkelingslanden toegang bieden tot elektriciteit. De FRES-bedrijven zorgen dat mensen licht krijgen in gebieden waar het anders na zonsondergang donker is en geven een economische stimulans aan de regio waarin ze werken. Energiebedrijf Nuon is hoofdsponsor van de stichting.