Muziektheater herdenkt Vrede van Nijmegen


Nijmegen centrum van de wereld en gewoon Nimwegen tegelijk

NIJMEGEN, 20090903 -- Op zaterdag 10 oktober 2009 om 20.00 uur vindt in de st. Stevenskerk in Nijmegen het bijzondere Concertspektakel De Vrede van Nijmegen plaats. Deze avondvullende voorstelling schildert met muziek, theater, zang en dans het alledaagse leven in Nijmegen ten tijde van de voor de geschiedenis van Europa zo belangrijke vredesonderhandelingen die tussen 1676 en 1679 in Nijmegen plaatsvonden. Uitvoerenden zijn onder meer de Nijmeegse organisten Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt, het Nijmeegs kamerkoor Audite Nova, het Koperkwintet Cu5, Streetdancegroep Lindenberg en jongleur Harm van de Laan. Geert Niland is regisseur. Entreeprijs is ¤ 12,50

Deze voorstelling is de eerste in een serie van geplande evenementen rond de herdenking van de De Vrede van Nijmegen, 330 jaar na dato. Onder meer de Gemeente Nijmegen en het Valkhofmuseum organiseren bijzondere tentoonstellingen/activiteiten.

Het Concertspektakel De Vrede van Nijmegen speelt zich af tegen de achtergrond van het beroemde schilderij van de Vrede van Nijmegen van Henri Gascar, dat in het Valkhofmuseium hangt. Gaandeweg de voorstelling komt dit schilderij tot steeds meer tot leven.

Het verhaal heeft de brieven die de Engelse gezant Jenkins aan zijn vrouw thuis schrijft, als rode draad. Theaterscènes brengen de kijker/luisteraar naar het alledaagse leven in Nijmegen ten tijde van de onderhandelingen. Nijmegen was tegelijkertijd centrum van de wereld en gewoon Nimwegen. Het leven in de stad werd voor een deel bepaald door de belangrijke onderhandelingen die er plaatsvonden, maar ging voor een groot deel ook gewoon zijn eigen gang. Terwijl de diplomaten belangrijke politieke onderhandelingen voerden, heersten buiten allerlei prestigekwesties, conflicten, maar ook waren er de alledaagse problemen, het kleine leed en deden roddels de ronde. Soms leidde de `'tweedeling' van de stad tot bizarre situaties. Op het toneel staan zowel gewone Nijmegenaren als de internationale onderhandelaars en hun gevolg, zoals een hertog, gezanten van onder meer Engeland, Zweden, Spanje en Frankrijk en de pauselijke nuntius.

De theaterscènes, worden ondersteund door en afgewisseld met een grote variëteit aan en muziek en dans. Muziek van Bach, Susato, Widor, Poulenc, Alain en Orff zijn te beluisteren. Een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd koor- en orgelwerk van Berry van Berkum gaat deze avond in première. De organisatie is in handen van de Nijmeegse Orgelkring en de Stichting Internationale Orgeldagen Nijmegen.

Stichting Nijmeegse Orgelkring





Ingezonden persbericht