Levenskunst gunt bezoeker verrassende blik op leven met een beperking


Expositie Levenskunst: van 10 t/m 18 oktober in de St. Stevenskerk

NIJMEGEN, 20090907 -- Van 10 tot 18 oktober zijn in de St. Stevenskerk in Nijmegen bijzondere kunstwerken te zien. Tien levenskunstenaars hebben het afgelopen jaar op creatieve wijze vormgegeven aan het leven met een beperking. De expositie omvat heel gevarieerde kunstuitingen en dagelijks zullen een aantal kunstenaars aanwezig zijn om hun werk toe te lichten. Daarnaast geeft de film 'The making of' een beeld van het proces van de totstandkoming van de kunstwerken. Wethouder Lenie Scholten opent de expositie op 10 oktober om 15.30 uur.

De deelnemers aan het project Levenskunst zijn medewerkers van de WIG (Werkgroep Integratie Gehandicapten) uit Nijmegen. Zij hebben een lichamelijke handicap of chronische ziekte.
Meedoen aan Levenskunst stelde hen voor de uitdaging om uitgebreid stil te staan bij hun leven met een beperking. En de opdracht om te kiezen voor een belangrijk moment uit hun leven of een levensmotto en dat op een creatieve manier te vertalen naar een kunstobject.

Veerkracht
In de St. Stevenskerk zijn de verrassende resultaten te bezichtigen. Installaties, waaronder een catwalk met halve modellen, een kamer waarin beleefd kan worden wat je ziet met een visuele beperking, sculpturen, een schilderij van iemand die gelukkig in zijn leven alle goed bedoelde raad in de wind geslagen heeft, een filmcollage, een fotoserie van een voormalig oorlogsfotograaf van de dagelijkse werkelijkheid voor en na een ongeval en een maquette van de denkbeeldige en beklemmende omgeving van een deelnemer.
De objecten vertellen het verhaal over de veerkracht, het doorzettingsvermogen en de levenskracht van mensen met een handicap.

Anders kijken
Dit hele proces betekende een jaar hard werken onder begeleiding van kunstenaar Joke Visser uit Elst. Het leidde tot tien heel verschillende uitgangspunten en objecten. Zo vertelt Dré Haagmans: `In mijn installatie wil ik het resultaat laten zien van het constante gevecht tussen wat ik wil zien en wat mijn oogzenuw mij toestaat.' Of Jan Dick Bruijne: `De manier waarop mensen tegen iemand met een handicap aankijken zit soms zo vast en dat is stigmatiserend. Ik fotografeer onder wisselende omstandigheden hetzelfde onderwerp. Zo wil ik mensen anders laten kijken.'

Aanpassingen en assistenten
Het maken van de kunstobjecten vroeg handelingen en vaardigheden die vaak nieuw waren voor de deelnemers. Schilderen op een groot doek vanuit een rolstoel, beeldhouwen met soms onwillige spieren vanwege spasmen, met stof en gips werken zonder te zien wat er gebeurt ... Natuurlijk ging dat niet vanzelf. Tijdens het maken van het object werden zonodig aanpassingen bedacht. En was iets echt onmogelijk door de kunstenaar zelf uit te voeren dan boden studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen assistentie. Zij waren een paar extra handen; de levenskunstenaar hield de regie.

Week van de Toegankelijkheid
Het is niet toevallig dat de expositie Levenskunst samenvalt met de Week van de Toegankelijkheid die dit jaar in het teken staat van Kunst & Cultuur. Jaarlijks vragen mensen met een handicap of chronische ziekte lokaal en landelijk in deze week aandacht voor de (on)mogelijkheden om vanzelfsprekend te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Sponsoren
Expositie Levenskunst is een project van de Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG), dat mede mogelijk is gemaakt door VSBfonds, DELAfonds, Gemeente Nijmegen, UVIT, NSGK en Johanna Kinderfonds.

Werkgroep Integratie Gehandicapten Nijmegen





Ingezonden persbericht