Nederlands Dans Theater


video
Déjà Vu | 04-03-2009 - Amstelveen

* Passomezzo

* Passe-Partout

* Offspring

Boek nu | Ander ballet

Kyliànâs Gods en Dogs en Karyn Benquet genomineerd voor Zwanen 2009

04-03-2009

Gods and Dogs van Jir Kylián en danseres van Nederlands Dans Theater I Karyn Benquet zijn door de Dansjury van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) genomineerd voor respectievelijk de Zwaan `meest indrukwekkende dansproductie 2009' en de Zwaan `meest indrukwekkende dansprestatie 2009'. Karyn Benquet kreeg de nominatie voor haar rol in Visions Fugitives (1999) van Hans van Manen. De winnaars worden op 10 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht bekendgemaakt.

Over Gods and Dogs (Nederlands Dans Theater II) van Jir Kylián zegt de VSCD Dansjury: "In dit prachtig uitgebalanceerde werk laat Jirí Kylián de jonge dansers van Nederlands Dans Theater II schitteren in een hallucinerende wereld, op muziek van Beethoven en Dirk Haubrich. Met een ingenieus oog voor detail, ontstaat er op het podium een onderscheidende mix van vormgeving, muziek en choreografie. Kylián legt de vinger op de achterkant van de werkelijkheid." Gods and Dogs is Kylián's honderdste productie voor Nederlands Dans Theater en ging in november 2008 in première.
Naast Gods and Dogs van Jir Kylián zijn ook I Solo Ment (Ann Van den Broek) en Thoughts unsaid then forgotten (Bruno Listopad) genomineerd voor de Zwaan `meest indrukwekkende dansproductie 2009'.

De VSCD Dansjury zegt over Karyn Benquet (Port-Gentil Frankrijk, 1979): "In Visions Fugitives valt je oog direct op deze rijzige en atletische verschijning dat nog eens extra wordt onderstreept door een prachtig nauwsluitend spiraalkostuum. Benquet is een sterke performer die in dit transparente en esthetische werk van Van Manen uitstekend op haar plek is."
Benquet volgde haar opleiding aan Le Ballet Mediterraneen Danse en het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Voordat zij begon bij Nederlands Dans Theater I in september 2008, danste zij ondermeer bij het Ballet de Monte Carlo. Op dit moment is Benquet te zien in het programma The Second Person dat nog tot en met 11 maart te zien is.

De VSCD reikt de Zwanen voor de beste productie en de beste dansprestatie elk seizoen uit.
De VSCD Dansjury 2008 - 2009 bestaat uit:
Gemma Jelier (voorzitter);
Mirjam van der Linden (journalist);
Roland Helmer (directeur LAKtheater Leiden);
Simone Mager (programmeur Theaters Tilburg);
Tim Persent (danser en Gouden Zwaan winnaar 2004); Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente); Jasper Weck (programmeur Theater De Veste Delft); Hildegard Draaijer.

Nederlands Dans Theater