LLiNK

Rotterdam, 1 september 2009


-PERSBERICHT-
GOOISCH MEISJE IN DE SLOPPENWIJKEN VAN COMAS

Voor Aanpakken & Wegwezen vertrekt 'Gooisch Meisje' Kimberly Bosman naar Peru. Daar ontmoet ze Mariëlle van der Kleij (29) die als vrijwilliger werkt voor het Liliane Fonds, het speciale fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Een week lang ondersteunt Kimberly haar bij het ontwikkelingswerk in de sloppenwijk Comas en de bergen bij Huarmey. Het wordt een reis vol aangrijpende, onverwachte en emotionele ervaringen.

Verborgen rampen
In de bergen ontmoet Kimberly een ernstig gehandicapt meisje. Haar moeder is naar Chili gereisd en het meisje is aan de zorg van haar zusje overgelaten. De zorg van het zusje laat ernstig te wensen over: het meisje ligt op haar van urine doordrenkte bed in een hutje, zonder voedsel en zonder enige behandeling. Door een gebrek aan geld, kennis en vertrouwen in de mogelijkheden van hun gehandicapte kind, laten veel Peruaanse ouders hun kind langzaam sterven om zo van 'het probleem' verlost te zijn. Mariëlle en Kimberly nemen het meisje mee naar de door het Liliane Fonds gesteunde kliniek in Huarmey.

Drie jaar in het gips
Kimberly en Mariëlle komen in nog meer schrijnende situaties terecht. In een landbouwershuisje vinden ze een meisje met vergroeiingen aan heup en benen. Het meisje zit van haar bovenbenen tot boven haar middel in het gips. Drie jaar geleden is het meisje in Lima geopereerd. Omdat haar ouders geen geld hadden om opnieuw naar een dokter te reizen en ze niet wisten dat het gips er ook weer af moest, is het gips nooit verwijderd. Ook ontmoeten ze een ernstig verwaarloosd, verstandelijk gehandicapt meisje dat dag in dag uit over de snelweg zwerft, zonder op de aanrazende auto's te letten.

Andere wereld
In de sloppenwijk Comas beklimmen Kimberly en Mariëlle een berg vol om bij het hutje te komen, waar een autistisch jongetje met zijn hoogzwangere moeder en opa woont. In het hutje van twee bij twee meter, bestaande uit golfplaten en wat lappen, staat slechts één bed waarin de gehele familie moet slapen. Er is geen water en geen elektriciteit. De tranen lopen Kimberly over de wangen als ze het hutje binnengaat. Als baby werd zij door haar straatarme Sri Lankaanse ouders afgestaan ter adoptie. Dit is de wereld waar zij vandaan komt... Omdat zij voortddurend bij haar autistische zoontje moet zijn, kan de zwangere moeder overdag niet werken. Een dagopvang is voor haar en veel ouders van gehandicapte kinderen slechts een wensdroom. Kimberly en Mariëlle gaan op zoek naar een dagopvang voor de gehandicapte kinderen uit de sloppenwijken.

Ineffectieve hulpverlening
Helaas blijkt niet alle ontwikkelingshulp effectief. Kimberly en Mariëlle ontmoeten een gehandicapt jongetje dat van een organisatie een oude rolstoel heeft gekregen. De rolstoel verkeert in erbarmelijke staat en is bovendien levensgevaarlijk: het jongetje woont in een hutje op een helling vlak naast een diepe afgrond. Ook blijkt niet altijd goed nagedacht te zijn over de locatie waar de hulp verleend wordt. Een moeder moet haar elfjarige zoon drie keer per week een hoge berg op en af dragen om het rehabilitatiecentrum te bereiken. Geld voor een taxibrommer heeft zij niet...

Uitzending: 10 oktober 2009, 21.15 uur, Nederland 3

Bezoek voor meer informatie over het werk van het Liliane Fonds de website: www.lilianefonds.nl
---------------------------------------------

Noot voor de redactie,

LLiNK