Ingezonden persbericht


10 oktober 2009: Nationaal PlattelandsParlement
Bewoners en Kamerleden in gesprek over het platteland

Op 10 oktober aanstaande vindt voor de derde keer het nationale PlattelandsParlement plaats. Plattelandsbewoners en politici gaan op deze dag met elkaar in gesprek over het Nederlandse platteland. Het PlattelandsParlement wordt gewaardeerd door bewoners en parlementariërs vanwege het rechtstreekse contact en de open discussies over de toekomst van het platteland. Alle plattelandsbewoners zijn op 10 oktober van harte welkom om mee te praten.

Vier thema's staan dit jaar centraal. Hoe kun je als dorp in je eigen energiebehoefte voorzien door middel van duurzame energie? Hoe kun je je als gemeente, maar ook als inwoners van een klein dorp, voorbereiden op een dalend inwonertal? Welke kansen biedt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan burgers om zélf te regelen wat zij voor de leefbaarheid van hun dorp belangrijk vinden? Waarom praten burgers zelden mee over gebiedsontwikkeling?

Op het PlattelandsParlement kunnen deelnemers in diverse workshops kennismaken met vernieuwende initiatieven, ervaringen delen en vragen stellen. Kamerleden schuiven aan, om samen met de deelnemers te zoeken naar oplossingen voor knelpunten en te kijken welke rol de landelijke politiek daarbij kan spelen. Verder staat onder meer een discussie met Europarlementariërs op het programma en kunnen deelnemers 'speeddaten' met politici.

Het nationale PlattelandsParlement bestaat in Nederland sinds 2005 en vindt iedere twee jaar plaats. Het is geen parlement in de zin dat er besluiten worden genomen, maar een ontmoetings- en uitwisselingsgelegenheid voor plattelanders en politici, die elkaar anders niet snel zullen tegenkomen.

Het PlattelandsParlement wordt georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK), de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en Netwerk Platteland. Meer informatie vindt u op www.plattelandsparlement.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Noot voor de redactie (