Nederlands fotomuseum


Icons of War

1855 tot nu

10-10-2009 - 15-11-2009
Het museum heeft een bijzondere toevoeging aan de dubbeltentoonstelling van Capa en Taro weten samen te stellen. Vijf weken lang kunt u in de bonustentoonstelling Icons of War | 1855 tot nu dé iconen uit de oorlogsfotografie bij elkaar zien.

In 1936 maakte Robert Capa de zogenaamde 'vallende soldaat', een soldaat van de Republikeinse garde die tijdens de Spaanse burgeroorlog wordt geraakt door een kogel uit vijandelijk kamp. Op de foto zien we de man achterover vallen op het moment dat hij wordt geraakt. Het is een van de meest bekende foto's geworden in de geschiedenis van de fotografie, een icoon dat symbool staat voor de verschrikkingen van oorlog in het algemeen.

Charlie Cole (c) | Demonstrant voor een tanks op het Tiananmen plein, Beijin, China, 1989

Fenton tot Hetherington
Het museum heeft dé fotografische oorlogsiconen weten samen te brengen in Icons of War | 1855 tot nu te zien in LP II, direct naast het museum. Het betreft zo'n twintig foto-iconen uit verschillende oorlogen gemaakt door internationaal bekende fotografen. Te zien zijn beelden van Roger Fenton (The Vally of the Shadow of Death, Crimean War, 1855), Joe Rosenthal (Flag Raising, Iwo Jima 1945), Charlie Cole (demonstrant voor een colonne tanks op het Tiananmen plein, Beijin, China, 4 juni 1989) en van recenter datum Tim Hetherington (Amerikaanse soldaat rust uit in een bunker, Korengal Vallei, Afghanistan, 16 september 2007).

limited exhibition
De tentoonstelling is te zien van 10 oktober tot en met 15 november 2009 in LPII als bonus bij de dubbeltentoonstelling over Capa en Taro. U betaalt hiervoor géén toeslag.