Gemeente Delft

Wandelend strandbeest in Delft

Zaterdag 10 oktober laat kunstenaar Theo Jansen in het kader van het Delft Cultuurjaar 2009 zijn strandbeesten zien in Delft. Tussen 12 en 17 uur loopt de Animaris Umerus op de Markt, 's avonds om 20.30 uur geeft de kunstenaar een lezing op het stadhuis.

De Animaris is 12 meter lang, 4 meter hoog en 2 meter breed. Eerder waren de strandbeesten te zien op Trafelgar Square, Hibya Plaza in Tokio, Reina Sofia Museum in Madrid.

Theo Jansen, woonachtig in Delft, houdt zich al negentien jaar bezig met het maken van een nieuwe vormen van leven. Het oermateriaal van zijn natuur is niet eiwit zoals van de bestaande natuur, maar elektriciteitsbuis (geel). Hij maakt daarvan geraamtes die kunnen lopen op het strand. Dat zijn een soort beesten. Hun energie halen ze uit de wind; ze hoeven dus niet te eten.

In de loop van de tijd heeft zich een evolutie voltrokken, die zichtbaar is in de opeenvolgende generaties. De stormen, het water en ook de windstiltes moeten ze overleven. Tegenwoordig kunnen de beesten de wind opslaan in hun windmaag, ze hebben zintuigen (watervoelers), zenuwcellen en een soort van hersenen. Uiteindelijk wil hij deze beesten uitzetten op de stranden, waar zij een eigen leven gaan leiden. Kijk voor meer informatie op http://www.strandbeest.com/film.html

Het bijwonen van de lezing kost 5 euro, u kunt een plaats reserveren via info@delftcultuurjaar.nl.

Delft Cultuurjaar 2009 trakteert de inwoners en bezoekers van de stad een jaar lang op een uitgebreid cultureel programma. Vier Culturele Weekenden worden afgewisseld met grootschalige, interactieve voorstellingen, tentoonstellingen en festivals. Meer informatie: www.delft.nl/cultuurjaar2009

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft