Ingezonden persbericht


Persbericht

GRATIS NAAR DE NEDERLANDSE MUZIEKDAGEN 2009
zaterdag 10 en zondag 11 oktober, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Tijdens de Nederlandse Muziekdagen 2009, met dit jaar als thema 'Muziek & Poëzie', zijn diverse evenementen gratis toegankelijk:


* LIEDMARATHON
za 10 oktober, 14.00-16.30 uur, Bam Zaal
Programmeur Micha Hamel stelde een liedmarathon samen uit metershoge stapels partituren. Hij wilde niet alleen de allernieuwste muziek laten klinken, maar ook laten horen hoe eerdere generaties componisten zijn omgegaan met de Nederlandse dichtkunst. Diverse juweeltjes worden vertolkt door zangstudenten van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag.


* DEBAT: MUZIEK VOOR MORGEN
zo 11 oktober, 12.30-14.00 uur, Foyerdeck 1
Tot op welke hoogte moet de componist zich bezighouden met extramuzikale factoren? Toonaangevende componisten als Heiner Goebbels en Michel van der Aa componeren niet alleen met noten, maar maken totaalcomposities met film of theater. Heeft de pure concertmuziek misschien afgedaan? Met o.a. Micha Hamel, Michel van der Aa, Robin de Raaff en Wilbert Bulsink.


* WAXING, WANING
zo 11 oktober 13.00-14.00 uur, Grote Zaal
Waxing, Waning heet de sound-lightscape die componist Anthony Fiumara en lichtkunstenaar Jaap van den Elzen speciaal maakten voor de led-lichtwanden van de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ. In de Grote Zaal verandert klank in ruimte, ruimte in licht en licht in tijd. Elektrisch luistist Jozef van Wissem improviseert in de zingende en iriserende omgeving. Waxing, Waning belooft een multizintuiglijke ervaring te worden, een ademende ruimte van kleur, klank en licht.


* 10 JONGE COMPONISTEN EN ILJA LEONARD PFEIJFFER

zo 11 oktober, 14.15-15.30 uur, Bam Zaal
Ensemble Klang presenteert met Sigaret komt van zuig eruit een liederencyclus rondom een tekst van Ilja Leonard Pfeijffer, op muziek gezet door tien jonge, internationale componisten en gezongen door bas-bariton Peter Scheele. Centraal staat de vraag op welke manier de Nederlandse taal wordt waargenomen door mensen voor wie het Nederlands geen moedertaal is. Het resultaat is een verfrissend concert, waarbij de Nederlandse taal je vanuit verrassende invalshoeken en associaties tegemoet komt. Let op: reserveren verplicht via de kassa van het Muziekgebouw aan 't IJ: tel. 020-7882000. Vol = vol!

Het complete complete programma van de Nederlandse Muziekdagen 2009 vindt u op www.nederlandsemuziekdagen.nps.nl.




Ingezonden persbericht