Rijksmuseum


PERSBERICHT

Nieuwe kinderactiviteiten in het Rijksmuseum

Op 10 oktober start het Rijksmuseum met een nieuwe workshop voor kinderen: Kunst en snoep. Deze workshop wordt gegeven bij de tentoonstelling Penselen die van 7 oktober tot en met 7 december te zien is. Sieb Posthuma, winnaar van het Gouden Penseel, geeft zelf ook twee bijzondere workshops, evenals Vlag en Wimpel winnares Catharina Valckx. In Penselen zijn de originele illustraties van de winnende illustratoren uit 2008 te zien. Een audiotour, geschreven en ingesproken door Jan Paul Schutten, is ook vanaf 7 oktober beschikbaar. Beide activiteiten staan in het thema van de Kinderboekenweek: Aan tafel: Eten en snoepen in kinderboeken.

Workshop: Kunst en snoep.
Wat werd er gegeten en gesnoept in de Gouden Eeuw? Wat komt er op tafel in de kinderboeken van de tentoonstelling Penselen? In een bijzondere rondleiding over het thema: Eten en snoepen komt dit aan bod. Daarna maken de kinderen zelf een kunstwerk om van te watertanden: ooit geweten dat je met suikerwater heel mooie dingen kunt maken?

Wanneer: 10 oktober t/m 6 december; woensdag van 14.00 - 16.00, zaterdag en zondag van 11.00 - 13.00 en 14.00 - 16.00. Tijdens de herfstvakantie -19 t/m 24 oktober dagelijks.
Leeftijd: 6 t/m 12 jaar
Prijs: 7,50 per kind (excl. toegang, museum gratis t/m 18 jaar). Reserveren via www.rijksmuseum.nl/families of bel: 020 - 6747182

Sieb Posthuma, winnaar van het Gouden Penseel, geeft twee bijzondere workshops! Op zaterdag 7 november van 14.00 -16.00 én op zaterdag 28 november van 11.00 -13.00 maakt Sieb samen met de kinderen maskers en spelen zij de fabel van de vos en de kraai. Reserveren kan via www.rijksmuseum.nl/families.

Op zaterdag 21 november van 11.00 ­ 13.00 geeft Vlag en Wimpel winnares Catharina Valckx een workshop. Zij leert de kinderen hoe ze een gezicht kunnen tekenen én tot leven kunnen brengen. Reserveren kan via www.rijksmuseum.nl/families.

Audiotour: Eten en drinken in de 17de eeuw, geschreven en ingesproken door Jan Paul Schutten
Wat at men in de 17de eeuw? Die vraag prikkelde Jan Paul Schutten, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2009. Hij ging op zoek, en maakte speciaal voor de jonge bezoekers van het Rijksmuseum een audiotour over de eet- en drinkgewoontes van de rijke én de doorsnee 17de-eeuwer. Als toegift neemt Jan Paul Schutten de kinderen mee naar de tentoonstelling 'Penselen' in het Rijksmuseum. Sommige kinderboekenillustraties onthullen veel over onze eigen eetgewoontes.

Wanneer: vanaf 7 oktober
Leeftijd: 6 -12 jaar
Prijs: 2,50 / De tour is vanaf 7 oktober verkrijgbaar bij de audiotourbalie (alleen in het Nederlands)

Overige activiteiten voor kinderen en families:
Theatrale rondleiding: Het Meisje Zonder Naam
Wat doet die mevrouw in het blauw daar in het museum? Zoekt ze iets? Of iemand? En waar komen die stemmen vandaan? Zijn dat kinderstemmen? En wie is dat meisje, dat meisje zonder naam? Samen met de kinderen gaan we dit geheim uitzoeken!

Wanneer: elke woensdag en zaterdag van 15.00-16.15 uur, t/m 18 november Leeftijd: 6 ­ 9 jaar
Prijs 10,00 per kind (excl. toegang, museum gratis t/m 18 jaar) Reserveren kan via www.rijksmuseum.nl/families of bel: 020 - 6747182.

Deze theatrale rondleiding wordt mogelijk gemaakt door Bestuursfonds Hollandse Meesters

Familierondleiding: Leven in de Gouden Eeuw
In een museum mag je nooit ergens aankomen ... behalve op zondagochtend, tijdens de interactieve rondleiding voor de hele familie. Kinderen en volwassenen gaan samen met de rondleider op zoek naar het leven in de 17de eeuw. En de geuren, kruiden en stoffen uit die tijd ruiken, proeven en voelen.

Wanneer: elke zondagochtend, van 10.30-11.30 uur; t/m 15 november Leeftijd: voor de hele familie
Tijd: van Prijs 2,50 per persoon (excl. toegang, museum gratis t/m 18 jaar)

Het kinderprogramma wordt mogelijk gemaakt door de ING.