Gemeente Rotterdam

2009 |

9 oktober 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 10 tot en met 18 oktober 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouder Bolsius plant Amberboom bij 75-jarig bestaan VTV Blijdorp

Wethouder Lucas Bolsius (haven, financiën, buitenruimte en organisatie) plant zaterdag 10 oktober om 15.00 uur een Amberboom ter ere van het 75-jarige bestaan van Volkstuinders Vereniging Blijdorp. VTV Blijdorp heeft een complex in Overschie, wat onderdeel is van Park Zestienhoven. VTV Blijdorp is een vereniging met actieve leden die zich met enthousiasme inzetten voor het complex en de volkstuinen. De wethouder plant de Amberboom aan de Zestienhovensekade, ter hoogte van nummer 555.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Karakus opent klushuizen project 'De Kleine Kop Vosmaer'

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent zaterdag 10 oktober om 16.00 uur het klushuizen project 'De Kleine Kop Vosmaer' in Spangen. Als cadeau aan de bewoners plant de wethouder een boom in de gezamenlijke tuin. De panden werden in juli 2006, als onderdeel van het project 169 klushuizen van de gemeente Rotterdam, voor een gereduceerde prijs verkocht aan 18 huishoudens. De kopers gaan daarmee de verplichting aan om de woningen van binnen en buiten op te knappen en zelf minimaal twee jaar in de woning te gaan wonen. De indeling en inrichting van de woning bepaalden de eigenaren zelf, waardoor er unieke woningen zijn ontstaan. Locatie van de handeling is de binnentuin Vosmaerstraat/Nicolaas Beetsstraat, ingang naast Vosmaerstraat 11.

(Voor meer informatie: Martijn Kok, Urbannerdam, tel. 010 - 280 6468)

Wethouder Bolsius neemt boek 'Speelnatuur in de stad' in ontvangst

Wethouder Lucas Bolsius (haven, financiën, buitenruimte en organisatie) neemt zondag 11 oktober om 16.00 uur het boek 'Speelnatuur in de stad' in ontvangst. Drie medewerkers van de Rotterdamse natuurspeeltuin De Speeldernis hebben het boek geschreven. In samenwerking met de GGD Rotterdam-Rijnmond en de Wageningen Universiteit hebben zij verschillende natuurspeeltuinen in Nederland met elkaar vergeleken. Participatief ontwerp, de inrichting en het beheer en onderhoud zijn terugkerende onderwerpen. De wethouder neemt het boek in ontvangst in Natuurspeeltuin De Speeldernis, aan de Roel Langerakweg 25-B.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Lamers lanceert website 'Check your next level'

Maandag 12 oktober om 16.00 uur is jeugdwethouder Peter Lamers aanwezig bij de lancering van de website 'Check your next level' bij het Jongerenloket aan de Westblaak 122. De website is bedoeld voor jongeren en jongerencoaches. Het unieke aan het voor Rotterdam ontwikkelde instrument is dat jongeren niet alleen tekstueel, maar ook visueel worden uitgenodigd om de eigen competenties in kaart te brengen. Een ander uniek punt is het Check your next level ervaringscertificaat. Daarmee hebben de jongeren een instrument in handen om zich online op een positieve manier aan (potentiële) werkgevers te presenteren. De Coachingschool van het Jongerenloket biedt de mogelijkheid 'risicoleerlingen' te traceren, op het goede spoor te zetten en te motiveren door samen met de jongeren en/of partijen om hen heen een zorgtraject uit te zetten die de jongere terugleidt naar school.

(Voor meer informatie: Jongerenloket, Katja van Deventer, tel. 010 - 453 32 24)

Wethouder Schrijer gastheer bij Grote Sociëteit op Zuid

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op maandag 12 oktober om 17.30 uur gastheer bij de derde Grote Sociëteit in Theater Zuidplein (Zuidplein 60-64). De Sociëteit is de netwerkbijeenkomst voor alle werkers aan Zuid. Tijdens deze bijeenkomst wordt er aandacht geschonken aan de toekomst van het Pact op Zuid. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen aanwezigen netwerken en kennis uitwisselen. De avond wordt traditioneel afgesloten met de Petje op Petje af quiz. De Grote Sociëteit maakt deel uit van de Zuid Pakt Uit! week.

(Voor meer informatie: Iris Smid, Programmabureau Pact op Zuid, tel. 010 - 417 31 68)

Wethouders Kriens en Lamers nemen deel aan conferentie ontwikkeling Rotterdam West

Op maandag 12 oktober om 16.30 uur nemen wethouders Jantine Kriens (o.a. welzijn) en Peter Lamers (o.a. jeugd en onderwijs) deel aan een conferentie over de ontwikkeling van Rotterdam West, georganiseerd door de stichting Spangmaker. De conferentie vindt plaats in Sportcentrum-West, Spaanseweg 2-4. De genodigden zijn werkzaam in de sport- onderwijs- woon- en vastgoedsector. Zij gaan het gesprek aan over de toekomst van Rotterdam West. Dit moet uitmonden in een gezamenlijke en samenhangende aanpak.

(Voor meer informatie: Stichting Spangmaker, Wideke Vijverberg, 030 - 236 3030)

Wethouder Lamers bij kick off 88ste Lekker Fit! school

Jeugdwethouder Peter Lamers is op dinsdag 13 oktober om 9.30 uur aanwezig bij het startsein van de 88ste Lekker Fit! school, de Jacobusschool in Hoogvliet, Hesselingstraat 5. De helft van de Rotterdamse basisscholen doet nu aan het project Lekker Fit! Een belangrijke mijlpaal van Rotterdam Lekker Fit! is hiermee bereikt. Na de officiële aftrap en de ondertekening van een intentieverklaring is er een rondleiding langs een aantal Lekker Fit! activiteiten voor alle kinderen en volwassenen. Wethouder Lamers overhandigt de schooldiëtiste tevens de Lekker Fit! boodschappentas.

(Voor meer informatie: Sport en Recreatie, Suzanne Labots, tel. 010 - 267 2004)

Wethouder Schrijer in panel debat 'De stad als laboratorium'

Op dinsdag 13 oktober om 20.00 uur neemt wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) deel aan het debat 'De stad als laboratorium: de epiloog' in Lantaren Venster aan de Gouvernestraat 133. Het is het tweede debat uit een drieluik 'De stad als laboratorium', georganiseerd door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur in samenwerking met NRC Handelsblad. In het debat staat de rol van de overheid bij de culturele ontwikkeling van de burgers centraal.

(Voor meer informatie: Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 91)

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Bolsius naar perspresentatie Tour de France 2010

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Lucas Bolsius (haven, financiën, buitenruimte en organisatie) zijn op woensdag 14 oktober aanwezig bij de officiële perspresentatie van de Tour de France 2010 in Palais de Congres, Parijs. Tijdens de presentatie worden de etappes van het grootste en mooiste wielerevenement ter wereld gepresenteerd. De Grand Depart van de Tour 2010 is in Rotterdam. Van 2 tot en met 4 juli 2010 staat Rotterdam in het teken van de start van de 97e Tour de France.

(Voor meer informatie: Peter Schuiten, Communicatie Grand Depart, tel. 06 - 55 33 12 92)

Wethouder Schrijer aanwezig bij Conferentie Kansenzones

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is woensdag 14 oktober om 9.00 uur aanwezig bij de conferentie Kansrijk Ondernemen in de Krachtwijken (Creative Factory, Maashaven Zuidzijde 2). Tijdens de conferentie worden het belang en de effecten van ondernemerschap binnen krachtwijken in beeld gebracht met als goed voorbeeld de kansenzones. Diverse sprekers uit Nederland en Europa zullen een vergelijking maken met hun eigen aanpak en de (economische) wijkontwikkeling daarmee in een internationaal perspectief plaatsen. Wethouder Schrijer biedt tijdens de conferentie het adviesrapport 'Doorzettingskracht in economische Kansenzones' aan Minister Van der Laan (wonen, wijken en integratie) aan. De conferentie maakt deel uit van de Zuid Pakt Uit! week.

(Voor meer informatie: Chris Nieuwstraten, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, tel. 06 - 53 26 88 72)

Wethouder Kriens lanceert nieuw publieksnummer dienstverlening Rotterdam

Woensdag 14 oktober wordt het nieuwe nummer van de gemeente, 14 010 gelanceerd. Vanaf 14 oktober bellen Rotterdamse burgers het telefoonnummer 14 010 bij vragen, klachten en meldingen gericht aan de gemeente. Met 14 010 sluit Rotterdam aan bij de reeks 14 000-nummers voor overheidsinformatie. Om dit te vieren, zullen staatssecretaris Ank Bijleveld (ministerie BZK), wethouder Jantine Kriens, Robert Krul (deelgemeente Prins Alexander) en Yvonne van Stiphout (Publiekszaken) de officiële aftrap voor hun rekening nemen. Het programma start om 12.30 uur in de Stadswinkel van de deelgemeente Prins Alexander aan het Alexanderplein 25.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Mark van der Roer, tel. 010 - 417 3024)

Wethouder Vervat aanwezig bij landelijke Jong MKB- besturendag

Wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) is op woensdag 14 oktober aanwezig bij de Jong MKB besturendag. De bijeenkomst wordt gehouden aan boord van het schip de M.S. Ostara. Samen met bestuursleden van de dertien Jong MKB afdelingen en verschillende stakeholders, kennispartners en regionale en landelijke politici zal de wethouder een rondvaart door de Rotterdamse haven maken. Tijdens de tocht wordt er gesproken over ondernemerschap, het MKB, scholing en de politieke en economische situatie in Nederland. Het schip vertrekt om 15.15 uur en ligt klaar bij de aanlegsteiger van de watertaxi nabij Hotel New York aan de Koninginnenhoofd 7.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Kriens spreekt deelnemers HIA 09 'On the Move!' toe

Woensdag 14 oktober om 17.45 uur spreekt wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) de deelnemers van het 10e Health Impact Assessment congres toe in het Maritiem Museum. Health Impact Assessment (HIA), is een methodiek die kijkt welk effect beleidsbeslissingen van andere sectoren dan Volksgezondheid op gezondheid en gezondheidsgerelateerd gedrag hebben. Met deze methodiek kan een gemeente (concept-) beleidsplannen screenen op voor de gezondheid relevante beleidsvoornemens.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Peter van Rijn, tel. 010 - 433 9695)

Wethouder Bolsius reikt prijs uit aan beste samenwerkingsketen

Wethouder Lucas Bolsius (haven, financiën, buitenruimte en organisatie) reikt donderdag 15 oktober om 11.30 uur de Ketentrofee 2009 uit aan de beste samenwerkingsketen in Rotterdam. Er zijn drie genomineerden voor de trofee: de keten Centraal onthaal, de keten Zwanger en Verslaafd en de keten Mensenhandel. Op de conferentie presenteren deze ketens hun aanpak, waarna de jury oordeelt wie zich dit keer de winnaar van de trofee mag noemen. Een keten is een aaneenschakeling van gemeentelijke diensten en partners die betrokken zijn bij de oplossing van problemen, die om een veelzijdige aanpak vragen. Op deze conferentie wordt ook de online community Ketenscope gepresenteerd. De locatie van de conferentie is de Maaszaal van het Golden Tulip Hotel, aan de Leuvehaven 80.

(Voor meer informatie en aanmelding: Cees Jochemsen, Bestuursdienst, tel. 010-4172720 of e-mail: c.jochemsen@bsd.rotterdam.nl.)

Wethouder Schrijer opent jongerencentrum The Mall Millinx

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op donderdag 16 oktober rond 15.00 uur het jongerencentrum The Mall Millinx (Rijsoordstraat 62A). The Mall Millinx is onlangs grondig verbouwd. Het eerste jongerencentrum van Youth for Christ werd eind 2001 gestart in de Millinxbuurt onder de naam 'The Mall'. Het centrum biedt de jongeren een plek in hun eigen wijk waar ze welkom zijn. Het nieuwe centrum is een prachtige jongerensoos geworden. Achter de ruimte van The Mall is een werk- en leerplaats, die een heuse productielijn in sloophouten meubelen heeft opgezet. De opening maakt deel uit van de Zuid Pakt Uit! week.

(Voor meer informatie: Kirsten van der Vlies, Youth for Christ, tel. 06 - 22 45 07 84)

Wethouder Schrijer viert 1-jarig bestaan Ondernemershuis Zuid

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op donderdag 16 oktober om 16.00 uur aanwezig bij de viering van het 1-jarig bestaan van het Ondernemershuis Zuid (Wevershoekstraat 380-388). Een jaar na de opening is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tijd en vooruit te kijken naar de toekomst. De wethouder wordt geïnterviewd om 16.00 uur waarna de aanwezigen kunnen netwerken tijdens de borrel. De viering maakt deel uit van de Zuid Pakt Uit! week.

(Voor meer informatie: Chris Nieuwstraten, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, tel. 06 - 53 26 88 72)

Wethouder Karakus opent nieuw kantoor Bouwvereniging Onze Woning

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent vrijdag 16 oktober om 16.45 uur het nieuwe kantoor van Bouwvereniging Onze Woning (BVOW), in de wijk 110 Morgen. BVOW viert hiermee dubbel feest, want zij bestaat dit jaar 90 jaar, maar met de opening van het kantoor wordt er ook een volgende mijlpaal bezegeld in de herstructurering van de wijk. Een belangrijk onderdeel in de totale herstructurering is de herontwikkeling van de centrumlocatie. Op en rond het nieuwe Minervaplein komen uiteenlopende voorzieningen met een uitgebreid zorg- en dienstenaanbod, hoogwaardige appartementen, een ondergrondse parkeervoorziening én het nieuwe kantoor van BVOW. Deze voorzieningen geven een belangrijke impuls aan de verdere vitalisering van de wijk. Het adres van het nieuwe kantoor is de Minervalaan 1.

(Voor meer informatie: Nadine van der Hulle, communicatie Dura Vermeer, tel. 010 - 280 8510)

Wethouders Karakus en Vervat bij start nieuwbouw Erasmus MC

Wethouders Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) en Hans Vervat (Verkeer, Vervoer en Economie) zijn vrijdag 16 oktober om 17.30 uur aanwezig bij de start van de nieuwbouw van het Erasmus MC. De locatie van de start is de hoek van de Wytemaweg en de Zimmermanweg. In 2017 staat op de huidige locatie een nieuw universitair medisch centrum, van waar uit het Erasmus MC zijn academische zorg, medische opleidingen én wetenschappelijk onderzoek aanbiedt. Het Erasmus MC-Daniel den Hoed, nu nog gevestigd in Rotterdam-Zuid, wordt in de nieuwbouw ondergebracht. Samen met verschillende zorginstellingen in de stad maakt de gemeente Rotterdam zich sterk voor een verdere stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. De zorg is inmiddels een belangrijke pijler onder de Rotterdamse economie geworden. De zorgeconomie is op dit moment goed voor 17% van de totale werkgelegenheid in Rotterdam, in totaal 55.000 arbeidsplaatsen

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3835)

En verder...

verzorgt wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) op dinsdag 13 oktober om 18.30 uur de aftrap voor de aanpak van zwerfafval in de Afrikaanderwijk. De ondernemers in de Afrikaanderwijk zijn het zwerfafval zat en starten samen met Stichting Nederland Schoon een pilot project om dit te gaan bestrijden. (Voor meer informatie: Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst tel. 06 - 51 07 47 91)