Serie `Tijd om te leven' wint Els Borst-prijs 2009


BUNNIK, 20091010 -- De netwerken palliatieve zorg in Brabant winnen de eerste Els Borst-prijs 2009 voor de TV-serie 'Tijd om te leven' en de bijbehorende website. In de serie staat palliatieve zorg centraal.

Op zaterdag 10 oktober is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Op deze dag is de uitslag van de Els Borst-prijs bekendgemaakt. De eerste prijs gaat naar de zesdelige TV-serie `Tijd om te leven', een initiatief van de netwerken palliatieve zorg in Brabant. De Luisterlijn Palliatieve Zorg uit het netwerk palliatieve zorg regio Gelderse Vallei wint de tweede prijs en het project Sterven op je Eigen Manier (STEM) van het palliatief netwerk Midden-Holland krijgt de derde prijs.

De première van de TV-serie `Tijd om te leven' vindt plaats op 19 oktober 2009 in het provinciehuis 's Hertogenbosch. De eerste aflevering van de Take Care reeks is te zien op 20 oktober bij Omroep Brabant. Het programma volgt zes mensen in de laatste fase van hun leven en informeert zo het publiek over mogelijkheden van palliatieve zorg. Bij de serie hoort een slotdebat en een website.

De Luisterlijn Palliatieve Zorg biedt een luisterend oor en informatie aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Deze dienst wordt verleend door speciaal getrainde vrijwilligers. Het STEM project streeft ernaar dat 'dood-gaan' bespreekbaar wordt en een volwaardige plek krijgt in het gezamenlijke en afgestemde aanbod van zorgverleners. Een onderdeel van STEM is de publiekscampagne `Leven is ook doodgaan'.

De Els Borst-prijs heeft als doel om initiatieven, die bekendheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid van palliatieve zorg verbeteren, te belonen. De Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC) heeft voor dit doel drie geldprijzen met een waarde van ¤7500, ¤3500 en ¤1500 beschikbaar gesteld.

Op de IDPZ wordt in 70 landen aandacht besteed aan palliatieve zorg. In Nederland gebeurt dit om mensen te laten weten dat palliatieve zorg bestaat. Er zijn veel keuzes te maken als je niet meer beter wordt. Door het geven van informatie en het ondersteunen van lokale activiteiten door de Netwerken Palliatieve Zorg, hopen de samenwerkende organisaties mensen beter voor te bereiden op deze keuzes.

De IDPZ is een initiatief van Netwerk Palliatieve zorg voor Terminale patiënten Nederland(NPTN), in samenwerking met KWF Kankerbestrijding, Stichting Agora, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ) en de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC).