KNHS


Ellen Kloos aan de leiding in NK eventing

10 oktober 2009

Ellen Kloos - Rovano Rex

BOEKELO (KNHS) - De acht Nederlandse ruiters die temidden van 97 internationale eventing ruiters van start gingen in de cross country vonden zich in het algemeen klassement terug op plaatsen die men met de volksmond aanduidt met middenmoot. Ellen Kloos (Roosendaal) staat met haar paard Rovano Rex op de 33ste plaats en is daarmee de beste Nederlander. Zij wordt op de 43ste plek gevolgd door Raf Kooremans (Baarle-Nassau) met Cavalor Telstar, terwijl Jan van Beek (Rijsbergen) met Troy op de 49ste plaats staat.

Madeleine Brugman (Ambt-Delden), na de dressuur nog zevende, reed met Sundancer in een langzaam tempo door de cross en viel daardoor terug naar de 59ste plek. "Als je zo door de cross rijdt dan wil je niet winnen", was de korzelige reactie van bondscoach Martin Lips toen Brugman was gefinisht. In de stand om het Nederlandse kampioenschap liet Madeleine nog wel Jan van Beek met zijn tweede paard Gidran Ima (74e) achter zich, net als Mirella Vrolijk (Wolvertem) met Class Act (80e) en Henk Jan Lozeman (Putten) met Step Together, die van de laatste plaats opklom naar de één na laatste plaats en nu 85ste staat.

Annemiek Wieken (Roden) kwam met Watermill Olady niet aan de finish. Na twee weigeringen moest de amazone ook nog een val accepteren, waarna ze opgaf. "Ook in deze amazone ben ik zeer teleurgesteld. Twee jaar geleden floot ze nog met dit paard in een heel goede tijd door de cross. Daarnaast heeft Annemiek ook de laatste tijd goede dingen laten zien. Ik zette haar als eerste van het team in, omdat ik er van overtuigd was dat ze netjes aan de finish zou komen. Dat is helaas niet gelukt. Wel ben ik zeer tevreden over Ellen Kloos, lid van het Rabo Talententeam, die als debutante naar behoren heeft gepresteerd. Misschien had ze iets sneller van start kunnen gaan, maar ze is aan de finish gekomen zonder hindernisfouten en dat is waarop ik gehoopt en gerekend had. En ook over Raf Kooremans, ons vierde teamlid, ben ik goed te spreken. Cavalor Telstar liep nu, voor het eerst na een blessure die dit paard drie jaar geleden opliep, weer een wedstrijd op dit niveau. De wijze waarop Raf en Cavalor Telstar rond zijn gekomen geeft hoop voor de toekomst", aldus Martin Lips, die na afloop van de persconferentie duidelijk een getergde indruk maakte.

Nederland zakte in de landenwedstrijd van de derde plaats na de dressuur naar de vijfde plaats in het klassement, waarbij de voorsprong op Nieuw Zeeland uiterst beperkt is en de achterstand op de Ieren die vierde staan behoorlijk groot is.

Na twee onderdelen van de military Boekelo, de dressuur en de cross, hebben zich de grootmachten in deze discipline duidelijk afgetekend. Onder de eerste dertien van het klassement bevinden zich zeven Britten, vijf Duitsers en een Fransman, die derde staat. De eerste twee plaatsen worden ingenomen door twee Duitse amazones en wel Julia Meistern met FRH Schorsch en Simone Deitermann met Free Easy. Deitermann ging na de dressuur aan de leiding voor de Britse Ruth Edge met P.C. Wilson, die nu vierde staat. De verschillen in de kop van het klassement zijn uiterst gering, waardoor er nog veel verschuivingen mogelijk zijn in de afsluitende springproef, die morgen op het programma staat. Datzelfde geldt ook voor de stand in de landenwedstrijd, waarin Duitsland met geringe voorsprong aan de leiding gaat voor de Britten. Frankrijk staat derde.

Twee combinaties slaagden er in om de cross country foutloos en binnen de tijd te rijden. De ene was de Fransman Benjamin Massie met Haston d'Elpegère, die daardoor van de 75ste plaats na de dressuur opklom naar de 26ste plaats in het tussenklassement. De andere combinatie was Julia Meistern met FRH Schorsch, die daardoor de leiding in de wedstrijd overnam. Als zij morgen foutloos weet te blijven gaat zij zich scharen in het uiterst korte lijstje combinaties die de military van Boekelo tweemaal met hetzelfde paard wisten te winnen.

In totaal werden en vier vallen genoteerd van een ruiter, terwijl slechts eenmaal een paard ten val kwam. Maar liefst 69 combinaties, ruim tweederde, kwamen zonder hindernisfouten aan de eindstreep en slechts negen combinaties haalden de finish niet. Eén combinatie trok zich terug voor zij van start was gegaan in de cross en eentje ging zelfs niet van start in de dressuurring. Terecht dat er daarom na afloop sprake was van een licht euforische stemming bij de organisatie. "We hebben ondanks de zeer matige weersvoorspellingen die weer eens niet uit zijn gekomen slechts tien procent minder publiek mochten ontvangen dan vorig jaar. Ik ben blij dat we ondanks de recessie in staat zijn gebleken toch weer vele sponsors aan ons te binden en dat we hen en hun gasten getuige hebben kunnen laten zijn van schitterende sport", aldus voorzitter Robert Zandstra, die trots zei te zijn op het team dat de military Boekelo draagt. "We hebben in de nacht van woensdag op donderdag ruim 35 mm regen gehad en dankzij al die mensen die als vrijwilliger voor ons werken als paarden hebben we met elkaar een fantastische wedstrijd neergezet".

Parcoursbouwer Sue Bensson deed er nog een klein schepje bovenop. "Als ik terugkijk op deze dag dat is dit één van de mooiste dagen in mijn carrière als parcoursbouwer", verklaarde zij. De uitsmijter was voor Julia Meistern, de leider in het klassement. "Het was een fantastische rit, alles was heel goed aan te rijden. Nergens werden de paarden verrast door opduikende technische problemen, omdat ze als het ware van tevoren werden aangekondigd. Het was een cross waardoor de paarden uitgedaagd werden hun beste beentje voor te zetten. Ik heb van start tot finish genoten", aldus Meistern, die hoopt morgen nogmaals mee te mogen maken zich te kunnen laten huldigen als winnaar van de military Boekelo.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS
Tussenstand individueel na dressuur en cross:

   1) Julia Mestern (Dui) - FRH Schrosch - 39.20
   2) Simone Deitermann (Dui) - Free Easy NRW - 40.80
   3) Nicolas Touzaint (Fra) - 41.80
33) Ellen Kloos (Roosendaal) - Rovano Rex - 63.80
43) Raf Kooremans (Baarle-Nassau) - Cavalor Telstar - 70.00
49) Jan van Beek (Rijsbergen) - Troy - 74.60
59) Madeleine Brugman (Ambt-Delden) - Sundancer - 85.20
74) Jan van Beek - Gidran Ima - 96.60
80) Mirella Vrolijk (Wolvertem) - Class Act - 104.80
85) Henk Jan Lozeman (Putten) - Step Together - 145.80
   --) Annemiek Wieken (Roden) - Watermill Olady - diskw.


Tussenstand teams:

   1) Duitsland - 149.40
   2) Groot-Brittannië - 155.20
   3) Frankrijk - 171.00
   4) Ierland - 197.60
   5) Nederland - 219.00
   - Ellen Kloos
   - Raf Kooremans
   - Madeleine Brugman

Tussenstand Nederlands Kampioenschap:

   1) Ellen Kloos - Rovano Rex - 63.80
   2) Raf Kooremans - Cavalor Telstar - 70.00
   3) Jan van Beek - Troy - 74.60
   4) Madeleine Brugman - Sundancer - 85.20
   5) Jan van Beek - Gidran Ima - 96.60
   6) Mirella Vrolijk - Class Act - 104.80
   7) Henk Jan Lozeman - Step Together - 145.80
Programma CCI Boekelo 2009:

11 okt - 09.00 uur - veterinaire keuring

11.00 uur - springen

16.00 uur - huldigingen

Meer info zie: www.military-boekelo.nl

De military van Boekelo is live te volgen op www.paardensport.tv


Foto Ellen Kloos door: www.melissen.net