Ingezonden persbericht

Veel muziek, dans en heerlijk eten
Amstelveen maakt zich op voor kleurrijk Diwali Festival

De tenten en shamyana's staan klaar om te worden opgezet, de koks slijpen hun messen en de dansers nemen de choreografie nog een keer door. De voorbereidingen voor Diwali, het eerste grote India Festival in de regio, zijn in volle gang. Op zaterdag 10 oktober vieren de bewoners van de regio Amsterdam feest met hun Indiase 'buren' op het Stadsplein in Amstelveen.

Diwali, het feest van het licht, is het belangrijkste feest van India. Het is de dag waarop men de overwinning van het goede over het kwade viert. Diwali is ook het feest van eenheid, harmonie en vriendschap. Tijdens de opening van het India Diwali Festival wisselen Jan-Willem Groot, wethouder van Amstelveen, en de heer Pankaj Sharma, consul van India, bloemenkransen uit als teken van deze vriendschap.

Om 12.00 uur wordt het festival traditioneel geopend met de onmiskenbare klanken van de Indiase Dhol drumgroep. Deze leiden het publiek naar de feesttent op het Stadsplein, waar Bhangra dansers hen een warm welkom heten. Daarna zijn er de hele dag muziek- en dansoptredens, die tezamen een mooi beeld geven van de veelzijdige cultuur van India. Zo zijn er Bollywood optredens, maar is er ook aandacht voor klassieke- en folkloristische dans, terwijl DJ Dipu Chetr tussendoor voor de muzikale omlijsting zorgt. De hele dag worden workshops cricket gegeven. Ook aan de jonge bezoekers is gedacht: zij kunnen er hun eigen 'diya', een lichtje van klei, beschilderen, zich laten schminken en verkleden. Bezoekers kunnen henna tattoos laten zetten of een ritje maken in een originele riksja. Ook zijn er traditionele zoete Diwali-hapjes en andere Indiase lekkernijen verkrijgbaar. Het festival eindigt om 19.00 uur met een spetterend vuurwerk. De toegang is gratis voor jong en oud.

Met het India Diwali Festival willen de initiatiefnemers de Indiase gemeenschap in de regio een warm welkom heten en de niet-Indiase bewoners kennis laten maken met de cultuur van hun 'buren'. De Indiase gemeenschap is een van de snelst groeiende bevolkingsgroepen van deze regio door de komst van Indiase bedrijven. Het is voor het eerst in Nederland dat een regio het Diwali Feest op grootschalige manier op de kaart zet. De grote vrijwillige inzet vanuit de Indiase gemeenschap maakt deze dag tot een bijzondere en authentieke gebeurtenis.

Het evenement wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en sponsoren uit het Nederlandse en Indiase bedrijfsleven: KPMG, KPMG Meijburg & Co., Stadshart Amstelveen, Tata Consultancy Services, Incredible !ndia en PriceWaterhouseCoopers.

Kijk voor meer informatie op www.amstelveen.nl en op www.stadshartamstelveen.nl.