Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

23-09-2009

Kennis op Zondag: ontmoet wetenschappers in NEMO

Wetenschappers komen hun collegezalen en laboratoria uit! Op zondag 11 oktober 2009 vindt van 13.00 tot 17.00 uur in science center NEMO de tweede editie plaats van het gratis wetenschapsevenement Kennis op Zondag. Dertien enthousiaste wetenschappers beloven er een spannende en prikkelende zondagmiddag van te maken. Zij dagen hun publiek uit voor discussie, vragen en een persoonlijke ontmoeting. Apenkenner Jan van Hooff (Universiteit Utrecht, emeritus) geeft de aftrap met een spraakmakende lezing. Zeer actueel is het onderzoek van viroloog Ron Fouchier (Erasmus Universiteit Rotterdam): hij vertelt over de Mexicaanse griep en de zekerheden en onzekerheden van de pandemie. Socioloog en politicoloog Laurens Buijs (Universiteit van Amsterdam) geeft inzicht in de motieven van daders van antihomoseksueel geweld. In veel gevallen geven de daders aan helemaal geen hekel te hebben aan homo's.

Kunnen de Hells Angels een schadevergoeding krijgen voor de tijd dat zij in hechtenis hebben gezeten? Juriste Carla Sieburgh (Radboud Universiteit Nijmegen) spreekt over het effect van door de overheid zelf gemaakte fouten die ertoe leiden dat verdachten op vrije voeten worden gesteld. Ook klimaatverandering komt aan bod. Klimatoloog Appy Sluijs (Universiteit Utrecht) is onlangs op expeditie geweest naar Honolulu en hij vertelt over klimaat en klimaatsveranderingen in het verleden.

De andere sprekers zijn bioloog Freek Vonk (Universiteit Leiden), natuurkundige Alexey Kimel (Radboud Universiteit Nijmegen), marien biologe Corina Brussaard (NIOZ), neuropsychologe Beatrice de Gelder (Universiteit van Tilburg), natuurkundige Frank Linde (NIKHEF), historicus Wouter Henkelman (Vrije Universiteit), ecoloog Theunis Piersma (NIOZ) en kinder- en jeugdpsychiater Theo Doreleijers (Vrije Universiteit).

Na de lezingen is er uitgebreid gelegenheid voor discussie en vragen. In de pauzes kunnen bezoekers bij de Meet & Greet in informele sfeer een praatje maken met de sprekers.

Kennis op Zondag is een initiatief van de Volkskrant, NEMO, NWO en KNAW.

Kennis op Zondag

Het evenement is bedoeld voor iedereen met een brede interesse voor wetenschap. Het vindt plaats in science center NEMO, Oosterdok 2 te Amsterdam op zondag 11 oktober. Het programma start om 13.00 uur met de lezing van Jan van Hooff en duurt tot 17.00 uur. Toegang is gratis na aanmelding via de website www.kennisopzondag.nl. Via deze website is ook meer informatie te vinden over de starttijden van de lezingen, de Meet & Greet, de sprekers en een samenvatting van de presentaties. Kennis op Zondag is onderdeel van de Oktober Kennismaand met als thema 'Reis naar het onbekende'.

Meer informatie

KNAW, Afdeling Communicatie, Gertske Kuiper en Annemarie Zegers Telefoon 020 - 551 08 63 / 020 -551 08 20
communicatie@bureau.knaw.nl
www.kennisopzondag.nl

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie tel. 020-5510733, fax 020-6204941. communicatie@bureau.knaw.nl