Gemeente Tilburg

Persbericht
2 oktober 2009

Spectaculaire eerste editie Tilburg Veiligdag

Nieuwe vorm open dag brandweer en politie

De eerste editie van de Tilburg Veiligdag in het centrum van de stad pakt flink uit. Zo'n 300 medewerkers van 40 organisaties, die verantwoordelijk zijn voor veiligheid in de stad, staan garant voor een spannende en informatieve zondag op 11 oktober. Politie, brandweer en gemeente houden dit jaar geen aparte open dag, maar besloten de samenwerking met vele partijen op deze wijze tot uitdrukking te brengen. "Wij laten het zien" staat op de posters in de stad. De Tilburg Veiligdag begint om 11.00 en duurt tot 16.00 uur. De locaties zijn Willemsplein, Stadhuisplein en Koningsplein (rondom het Stadhuis). Om 11.30 uur start de eerste grote demonstratie in het bijzijn van de hoofdcommandant van de Brandweer, districtchef van de Politie en de loco-burgemeester van Tilburg. Een ongeluk waarbij een bus gevuld met passagiers op een auto knalt. Het programma is te vinden op: www.tilburg.nl/tilburgveiligdag

Muziek, sport en spel op het Willemsplein

Bikers, honden met hun geleiders en de Mid West Band van de politie wisselen elkaar af op het Willemsplein. Het Veiligheidhuis is aanwezig met een flink aantal partnerorganisaties. Zij geven informatie en acteurs spelen tussen het publiek improvisatiescènes rond de thema's huiselijk geweld, vernieling, zwerfjongeren en alcohol- en drugsverslaving. Betrokken instellingen hierbij zijn Kompaan/De Bocht, Halt, Travese en Novadic Kentron. RAAK, landelijke organisatie tegen kindermishandeling, start deze dag met de nieuwe landelijke campagne tegen kindermishandeling.
Ook presentaties door RIBW, Kompaan, GGz Breburg Groep en Centraal Meldpunt, werving politie, cameratoezicht en Interpolis met het project onzebuurtveilig.nl. Het GHOR is aanwezig. Zij staat voor geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. Ook de EHBO/post is hier te vinden.

Ogen tekort bij het Stadhuisplein

De strook vanaf de Kattenrug tot aan het Willemsplein is rijkelijk gevuld. Er is een 'verkeersplein' en een 'fietsplein'. Op het fietsplein demonstraties van een heuse nepfietsendief. Hij laat zien hoe je fiets, mits niet goed gestald, binnen 1 minuut wordt gestolen. Uiteraard veel informatie om dit te voorkomen door leden van de Taskforce Tilburg Veilig. Fietsen kunnen worden geregistreerd door het AFAC. Bij het 'verkeersplein' staat een kantelmachine van autorijschool Elshout uit Breda. Wie durft, kan ervaren hoe het is om in een gekantelde auto te zitten en merken dat het goed is als je een autoriem aan hebt. Hier kan men meedoen aan een BOB-blaasspel, er staat ondermeer een radarvoertuig van het tv-programma Blik op de weg, een alcoholbus en een groep verkeersregelaars om uitleg over hun werk te geven. Zelfs de 'Hans Klok-truck', bekend van tv, in het kader van de dode hoek-campagne is van de partij.
Een dubbele container met daarin op niet mis te verstane wijze informatie over de gevaren van een hennepkwekerij. Een speciale eenheid van de politie toont hier de dagelijkse praktijk van de bestrijding van criminele praktijken rond hennepkwekerijen. Aan de zuidzijde van het Stadhuisplein trekt een crashtender, een grote bluswagen voor vliegtuigbrand van de luchtmacht, de aandacht. Met een knipoog naar Tilburg 2009 staan er antieke voertuigen van de brandweer en een oude schoolbus van Novadic Kentron.
Het Kantongerecht is de hele dag geopend. De Universiteit van Tilburg, Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie spelen samen die dag zittingen na voor publiek. Buiten staat een arrestantenbusje en wordt informatie gegeven over het project 'Weekendje weg' en SMS Alert. De universiteit werft potentiële studenten. Op ludieke wijze laat Stichting Stadskern het publiek zien hoe winkeliers omgaan met winkeldieven.

Spektakel op het Koningsplein

Politie, Brandweer en GHOR zijn hier in de weer met een spectaculair ongeluk. Een stadsbus botst op een personenauto. In de bus zitten vele passagiers; werk aan de winkel voor de mensen van deze diensten. Een brandje in een appartement, er moet snel iemand gered worden. De hoogwerker staat gelukkig klaar. Het A-Team en de Brandweer trekken samen op om huisbrandjes te voorkomen, men kan door een rokend huis lopen om te ervaren dat je dan toch echt heel weinig ziet, Duikers van de brandweer geven demonstraties in een megagrote 'vissenkom'. De NS laat zien hoe zij is voorbereid op rampen en ongevallen. De brandweer blust brandjes en geeft demonstraties met gaspakken en luchtmaskers. Ook hier veel informatie en presentaties over ondermeer de milieupolitie, en auto-inbraak. Voor kinderen is er op het Koningsplein een programma verzorgd door personeelsvereniging 'het lopend vuurtje' van de brandweer. Een brandje blussen hoort daar natuurlijk bij!

De horeca in de Binnenstad wil graag aanhaken bij de Tilburg Veiligdag. Daarom wordt in café Philip informatie gegeven over het veiligheidsbeleid.

Parkeren fiets en auto

De fietsenstallingen aan het Stadhuisplein, bij het Stadskantoor en de Concertzaal zijn geopend. De parkeergarages in de omgeving van het evenement zijn open vanaf 10.30 uur.

Deelnemers

Politie, Brandweer, gemeente Tilburg, GHOR, Veiligheidshuis waaronder, Novadic Kentron, Traverse, Halt, Slachtofferhulp, Stichting Huiselijk Geweld, GGz Breburg groep, Raad voor de Kinderbescherming, Kompaan/De Bocht, Openbaar Ministerie. Verder het A-Team, Taskforce Tilburg Veilig, RIBW, UvT, Reclassering Nederland, Rechtbank Breda, GGD, EHBO, RAAK kindermishandeling, Avans Hogeschool Breda, Stichting Stadskern, Nederlandse Brandwonden stichting, Interpolis, Stichting Stadskern, Horeca Centrum, NS, Luchtmacht, Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, Stichting Tilburg 2009, Blik op de Weg, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de autorijschool Elshout uit Breda.

Het hele programma is te vinden op de site van de gemeente: www.tilburg.nl/tilburgveiligdag

---