Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


GROLLOO - Voor het zevende achtereenvolgende jaar komt de Vereniging voor Volksvermaken te Grolloo zondag 11 oktober met de Herfstwandeltochten. De routes zijn dit jaar iets korter dan de voorgaande edities.

De kortste is goed 7 kilometer en voert vanuit Grolloo naar en door de staatsbossen. Fraaie herfsttinten geven de bosranden en vennen de sfeer die je mag verwachten bij een herfstwandeling. Deze korte route voert de wandelaar langs de steen aan het Grolloërveen met de tekst Through the window of my eyes, de plaats waar Harry Muskee dit bekende nummer zou hebben geschreven. Er kan gestart worden tussen 10.00 en 13.00 uur.

De route van 14,8 kilometer brengt de wandelaar naar de Halkenbroeken en de Holmers. Natte gronden, in vroegere tijden gebruikt om het vee te weiden, nu teruggebracht als nieuwe natuur, waarin het water zijn weg zal vinden als een van de takken van de Drentse Aa. De route gaat verder langs een aantal prachtige vennen, waarna de weg terug naar Grolloo wordt ingezet. Hier is de start tussen 10.00 en 12.00 uur.

Dus is er eigenlijk voor iedereen wel een leuke afstand bij. Zoals altijd gaan de routes door een afwisselend landschap. Over asfalt, maar toch ook zoveel mogelijk over zandwegen of bospaden. Bij normaal herfstweer zijn de zandwegen in de routes goed begaanbaar. Het routeboekje, voorzien van een kaart, geeft een nauwkeurige beschrijving van de route weer. Bij elke aanwijzing wordt de gelopen afstand, de onderlinge afstand tot het vorige punt en de kompasrichting aangegeven. Het vertrek is vanuit Het Markehuis aan De Pol te Grolloo en er zijn voor de verschillende routes afwijkende starttijden. Bij terugkomst staat een heerlijke kop soep en stokbrood te wandelaar op te wachten.

Deelnemers betalen vier euro, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis meelopen. De tocht start met een uitgebreide routebeschrijving en eindigt met een kop soep. Opgave voor de tochten is gewenst en moet vóór 10 oktober via vvv@grolloo.org Tevens kan men hier inlichtingen krijgen over route en organisatie-aspecten. Meer informatie is te vinden op de site van de VvV: www.grolloo.org.