Gemeente Alkmaar


Zondag 11 oktober feestelijke opening Bierkade

Alkmaar, 5 oktober 2009

---

Foto- en schilderworkshops, oud-hollandse ambachten en muziek

Deze week worden de schilderwerkzaamheden aan de Accijnstoren afgerond. Daarmee is de laatste klus geklaard van een omvangrijk project rond de Bierkade en Wageweg. Aanstaande zondag 11 oktober wil de gemeente dat vieren met omwonenden en andere Alkmaarders tussen 13.00 en 18.00 uur. Er zijn gratis workshops fotografie en schilderen, oud-hollandse ambachtslieden, snoep en versnaperingen, een modeshow met historische kleding en vrolijke muziekoptredens.

Wethouder Binnendijk van Leefbaarheid is erg te spreken over de verbeterde Bierkade: "Door allerlei tegenslagen heeft het veel langer geduurd dan voorzien. Maar nu is de Bierkade omgetoverd van gebied waar het doorgaand verkeer domineerde tot een aantrekkelijk onderdeel van de historische binnenstad, met nieuwe steigers voor de bootjes van watertoeristen, waarlangs prettig gewandeld kan worden. De Accijnstoren staat op een nieuw, steviger fundament en de kademuur is ook versterkt. Op de Wageweg is voortaan te zien waar de stadsmuren van 1573 de Spaanse kanonskogels hebben weerstaan. Al met al is het hele gebied flink verfraaid."

De buurt heeft inspraak gehad over de herinrichting. Bijvoorbeeld over de plek van de laad- en losplaatsen. Bovendien heeft de gemeente geluisterd naar klachten over sluipverkeer over het Luttik Oudorp telkens als de Rotorenbrug open stond. Bij het openen van de brug gaat er tegenwoordig een extra slagboom naar beneden die het Luttik Oudorp voor autoverkeer afsluit.

Een grote verandering kwam er op de Wageweg. Deze weg werd eenrichtingsverkeer voor auto's. De Bierkade is altijd tweerichtingsverkeer gebleven. Bewoners van de oostelijke binnenstad kregen een pasje en een ontheffing om de nieuwe afsluiting op het Luttik Oudorp te passeren.

De Bierkade leent zich uitstekend voor een zondagmiddagfestijn in oud-Hollandse sfeer. De gemeente heeft een nostalgisch gebeuren georganiseerd met gratis activiteiten, met leuks voor volwassenen en kinderen. Oud-Hollandse ambachtslieden vertonen hun kunsten, zoals een visroker, touwslager, nettenbreier en mandenmaker.

Bij diverse kraampjes kunnen lekkernijen worden gekocht. Om 13.00 uur en 15.00 uur staat een professionele fotograaf en schilder klaar. Hij geeft een gratis workshop fotografie om een prachtplaatje van de Accijnstoren of de Bierkade te maken. De foto wordt ter plekke afgedrukt om mee te nemen naar de workshop schilderen. Iedereen kan dan plaatsnemen achter schilderezels met doeken die uitkijken over de Bierkade met uiteraard de Accijnstoren als middelpunt.

De schilderijen worden ter plekke tentoongesteld op ezels. Deze workshop is niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Er zijn een beperkt aantal plaatsen. Wie zich tijdig per mail of telefonisch opgeeft via mirella@levensgenieters.nl of (072) 581 4045, heeft de meeste kans op een plek.

De nieuwe houten steiger langs de Bierkade is een natuurlijke catwalk, waar het leuk flaneren is. De gemeente gebruikt de steiger op deze zondagmiddag voor een middeleeuwse modeshow waarin kleding uit vroegere tijden zal worden geshowd. Om 13.45 en 14.45 uur begint dit.

De hele middag treedt het muzikale duo De Flageolettes op.

De Beatles-coverband The Blue Meanies laat van zich horen vanaf 16.00 uur.

De pont naar Schermereiland vaart speciaal voor deze festiviteiten extra op deze zondag van 12.00 tot 20.00 uur. De Bierkade wordt deze middag niet afgesloten, en ook het tweerichtingsverkeer blijft gehandhaafd. Maar doorgaand verkeer moet wel rekening houden met enige hinder en vertraging, die de gemeente door de inzet van verkeersregelaars tot een minimum probeert te beperken.

Laatste wijziging: 05 oktober 2009