Gemeente Enschede

Wie wandelt mee en vindt de mooiste paddenstoel?

Paddenstoelen zoeken in het Ledeboerpark

Op zondag 11 oktober organiseert NatuurEducatie van de gemeente Enschede samen met het IVN een sfeervolle paddenstoelenwandeling in het Ledeboerpark.
Om 14.00 uur zijn er bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner een aantal gidsen van het IVN aanwezig, die bezoekers langs de fraaiste paddenstoelen in het Ledeboerpark zullen leiden.

Beleef de herfst
De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en het is voor zowel kinderen als volwassenen interessant en spannend om mee te lopen. Deelname aan de wandeling is gratis en men hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Als de dagen korter worden en het weer steeds vochtiger, beginnen zich allerlei herfstverschijnselen voor te doen in de natuur.
Bladeren verkleuren, dieren gaan wintervoorraden aanleggen en vogels vertrekken naar het warme zuiden. Al deze veranderingen in de natuur kan men tijdens de herfstwandeling waarnemen. Maar natuurlijk staan de paddenstoelen, die in vele soorten in het Ledeboerpark en op landgoed Het Wageler voorkomen, tijdens de wandeling centraal!

Geheimzinnige zwammen
Paddestoelen hebben met hun bijzondere vormen en kleuren door de eeuwen heen altijd al tot de verbeelding van de mens gesproken, en in sprookjes en legenden spelen ze een vooraanstaande rol. Men geloofde vroeger bijvoorbeeld dat op plaatsen waar een heksenkring (een cirkel van paddenstoelen) voorkwam, de heksen een rondedans hadden gehouden. Paddestoelen zijn echter de vruchtlichamen van schimmels die onder de grond zitten; ze voeden zich met dood plantaardig en dierlijk materiaal. Ze fungeren als de schoonmakers van het bos en laten meststoffen achter waar bomen en planten zich mee kunnen voeden. Landgoed Het Wageler met zijn typisch Twentse landschap kent een grote variëteit aan paddenstoelen en elke paddenstoel heeft weer een ander verhaal.
De IVN natuurgidsen verwachten hier dan ook vele bijzondere soorten te gaan opsporen.

zwammen.JPG

Openingstijden en meer informatie
De paddenstoelenwandeling is op zondag 11 oktober en start om 14.00 uur bij het bezoekerscentrum. De wandeling is onder begeleiding van ervaren IVN gidsen.
Het gemeentelijk bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur).
Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang is gratis.

Geplaatst: 06 oktober 2009.

6 oktober 2009