Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 oktober 2009

TIN reikt eerste Wijnberg Scenografieprijs uit

Op 11 november reikt Theater Instituut Nederland (TIN) voor het eerst de Wijnberg Scenografieprijs uit. Deze nieuwe prijs, dit jaar een oeuvreprijs van 5.000 Euro, gaat naar een decor- en kostuumontwerper die blijvend zijn sporen in het Nederlands theater heeft achterlaten. De Wijnberg Scenografieprijs is één van de drie prijzen die Theater Instituut Nederland vanaf dit jaar onder de naam TIN Theaterprijzen op 11 november uitreikt en waaronder de reeds bestaande TheaterAffichePrijs en de TheaterFotoPrijs vallen.

De Wijnberg Scenografieprijs
De Wijnberg Scenografieprijs is genoemd naar Nicolaas Wijnberg (1918-2006), beeldend kunstenaar en algemeen erkend als een vernieuwend en zeer invloedrijk decor-, kostuum- en afficheontwerper van het naoorlogs Nederlands theater. In 2009 is de prijs een oeuvreprijs. Vanaf 2010 zal het een seizoensprijs zijn, zoals de andere twee TIN Theaterprijzen. De jury van de Wijnberg Scenografieprijs bestaat uit juryvoorzitter Diingeman Kuilman van Premsela, theatermaker Gerardjan Rijnders, kunstjournalist Ingrid van Frankenhuyzen, modevormgever Azis en scenografe Sanne Danz.

De TIN Theaterprijzen
Met de TIN Theaterprijzen vestigt het TIN de aandacht op drie, vaak onderbelichte, disciplines in het theatervak en zet daarmee vormgevers, fotografen en scenografen in het spotlicht. Affiches, foto's, kostuum- en decorontwerpen zijn vaak de laatste tastbare resten van een theaterproductie en vertellen het verhaal over de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt. De genomineerde en winnende ontwerpen van de TIN Theaterprijzen worden in de collectie van het TIN opgenomen.

De genomineerden voor de TheaterAffichePrijs, voor het best vormgegeven theateraffiche, en de TheaterFotoPrijs, voor de beste spelfoto van het afgelopen seizoen, maken de vakjury's respectievelijk volgende week en eind oktober bekend. De uitreiking van deze prijzen vindt ook op 11 november plaats tijdens een feestelijk bijeenkomst met als eregast Peter Greenaway.

De TIN Theaterprijzen worden mede mogelijk gemaakt door Vrede van Utrecht, de Gemeente Utrecht, Centraal Museum, Atelier van Gog en Drukkerij Spinhex & Industrie.


Noot voor redacties




Ingezonden persbericht