Ingezonden persbericht


Persbericht | september 2009

Lokaal 01_Breda | Kloosterlaan 138 | 4811 EE BREDA | +31 (0)76 514 19 28 | info@lokaal01.nl of frederik@lokaal01.nl| http://www.lokaal01.nl/actueel

B-Sides and Rarities 20/09 - 12/12
De echte geschiedenis is geschreven in de
fragmenten die onvoltooid bleven.

B-SIDES AND RARITIES is een tentoonstellingsproject van Lokaal 01 dat de spanning tussen het Ongerealiseerde en Onrealiseerbare in de beeldende kunst opzoekt en bevraagt. Een project over de vrijheid, de creativiteit, de speelsheid, de inventiviteit, de zwaarwichtigheid, en de bedenkelijkheid, maar voornamelijk over de oorspronkelijkheid waarmee de kunstenaar te maken krijgt en wat voor het grotendeel voor het publiek onbekend blijft. De ideeën, schetsen, `outtakes', maquettes; de eerste, tweede en/of latere versies, de quasi B-kanten, rariteiten, flarden van bedenkingen, re-enactments, onuitgegeven registraties, zeldzame en herbewerkte edities, live-performances, radio-opnames, bijdragen aan theater of film, verzamelaarstukken, werken die om de een of andere reden nooit tot uitvoering zijn gebracht en/of werken die nooit in een laatste voltooiingfase zijn geraakt, worden op
verschillende locaties in de binnenstad van Breda aan het publiek voorgesteld. Een tentoonstellingsproject dat zich over drie maanden uitspreidt in acties, handelingen, performances, tentoonstellingen, lezingen en/of redes. Verwacht geen uitermate coherente tentoonstelling.Verwacht dingen die je al even zocht, maar niet vond. Over wat mogelijk zou zijn maar nooit tot uitvoering werd gebracht.

Kunstenaars:
Simona Denicolai & Ivo Provoost
Lily van der Stokker
Gabriel Lester
Koen Theys
Bart Lodewijks
Sef Peeters:
Sarah & Charles
Nicoline van Harskamp
Marijn van Kreij
Keiko Sato
Michiel Alberts
Agentschap

Gagarin
Unrealised Projects
Marc Van Tichel
Christophe Van Eecke

AGENTSCHAP
Specimen 001151 (Brown en Gold: Portret van Lady Eden) Agentschap stelt een voortdurende lijst samen van dingen die twijfel doen rijzen wat de tweedeling van natuur in de classificaties `natuur' en `cultuur' betreft.Ter gelegenheid van de tentoonstelling presenteert Agentschap in het Breda's museum, Specimen 001151 (Brown en Gold: Portret van Lady Eden) uit de lijst.
Specimen 0843 roept een vergadering met de betrokken partijen bijeen op 11 oktober 2009 om 14u in het Breda's Museum.

KEIKO SATO
`Becoming Art'
This project starts asking me about a process of making Art. Why and when can I say, "This is an art work"?
How can I transform text and story to visual art?

SIMONA DENICOLAI EN IVO PROVOOST
Hans & Gretel : Communauté de biens
Denicolai en Provoost hebben een inventaris samengesteld van al hun bezittingen. Gebruikmakend van vijf talen benoemen ze elk object, met aanduiding van de herkomst, sociale klasse, de symbolische waarde en geven tot slot een esthetische commentaar. De kunstenaars bieden alles in totaliteit te koop aan. Tijdens de tentoonstelling gaat onder bovenvermelde titel een performance plaatsvinden, een onderdeel van hun overkoepelende project Happy End. Hans & Gretel : Communauté de biens et Happy End restent des oeuvres en devenir, qui donneront lieu à coup sûr à des étapes supplémentaires et à de nouvelles formes. Une histoire à suivre.

KOEN THEYS
De Wagner-tapes
De Duitse 19e eeuwse componist Richard Wagner schreef de vierdelige operacyclus Der Ring des Nibelungen om zijn visie op de verhoudingen in de samenleving weer te geven. Koen en Frank Theys hebben deze opera's geadapteerd naar video en ze daardoor verrijkt met persoonlijke en eigentijdse thema's. in 1986 ging het eerste deel Het Rijngoud in première, in 1989 volgde het tweede deel De Walkure. De productie van deze twee delen, die tot de meest ambitieuze projecten uit de geschiedenis van de videokunst kunnen gerekend worden, was een ware calvarie die liep van geheime montagefaciliteiten bij Tv-zenders; hand- en spandiensten aan softporno studio's; samenwerkingen met vakbonden en pensenkermissen, tot het illegaal bekomen van opnametapes bij technische diensten van musea.
Hoewel deze twee werken over de gehele wereld werden vertoond en aangekocht door verscheidene musea, was het in 1989 nog steeds onmogelijk om er in België subsidies voor aan te vragen. Video werd er officieel niet aanzien als een au-sérieux te nemen kunstvorm. De broers Theys besloten dan, als een vorm van protest, om hun werk aan de tetralogie te stoppen en met een paar vrienden het centrum voor mediakunst Argos in Brussel op te richten.

GABRIEL LESTER
Thrill of Thrills
Gabriel Lester toont maquettes van stunts, zoals deze ooit echt gebouwd zijn. Het gaat om het moment voordat de stunt zal plaatshebben ­ of het moment midden in de stunt ­ waar de uitkomst of het resultaat nog onbekend is. Lester stelt het verstilde moment voor, het moment voorafgaand aan een zekere sequentie van gebeurtenissen, een moment van suspense.

Thrill of Thrills, Gabriel Lester

BART LODEWIJKS
Ode aan ongenode gasten die zich ophouden tegen, in en rondom de Grote Kerk in Breda In B-SIDES AND RARITIES brengt Lodewijks een eerbetoon aan de zure regen, varens, mossen en al wat zich rondom, in en aan het monumentale kerkgebouw vastklampt. Met krijt tekent hij kaders ofwel omlijstingen die `de schoonheid van het ongewenste' uitlichten. Krijt kan veel duiden en weinig verdragen: het materiaal wordt evenals `straatvuil' weggespoeld door regen of weggewassen. De getekende kaders zijn een verzameling vensters, ofwel oud Hollandse doorkijkjes die uitzicht geven op hetgeen wat bestreden, verdolven en verwijderd wordt. Het biedt een ander kijk op onderhoud, de B- kant. Het duiden van `vuil' is net zo'n onbegonnen werk als het verwijderen ervan.

LILY VAN DER STOKKER
Wat Een Schofterige Manier Om Een Kunstenaar Te Behandelen Dit werk heeft Lily van der Stokker speciaal gemaakt voor haar solotentoonstelling "De Zeurclub" in 2005 in de toren van het Van Abbe Museum. Het onderwerp voor de tentoonstelling was `ruzie'. Ze had al eerder een dergelijke muurschildering gemaakt, maar toen had ze de namen verzonnen. De pers had geen interesse in verzonnen ruzies. `OK, dacht ik, dan maar wat meer spit en vinegar. Ruzies dus over ons, de kunstwereld en mijzelf.`

MARIJN VAN KREIJ
`I'm all up in your face but you still can't see me.' (2Pac ­ Can't C Me) `Mijn eerste gedachte is dat mijn werk juist in grote mate gebaseerd is op een zekere realiseerbaarheid. Saai eigenlijk. Het niet toonbare daarentegen dat vind ik wel een interessant gegeven want het uitgangspunt bepaalt de vorm.'

MICHIEL ALBERTS
je me souviens
Ik herinner mij water
Ik herinner mij een bierviltje met tekeningen
Ik herinner mij W.
Ik herinner mij een vlot
Ik herinner mij dat ik op een avond naar huis liep en hoe in de straat een bepaald soort rust hing
en dat ik deze rust niet kon definiëren.
Ik herinner mij stilte
Ik herinner mij niets meer

In 2006 ontwikkelden Michiel Alberts en Wouter Messchendorp het concept voor de performance JE ME SOUVIENS voor het Deining Festival in Zaandam. Een festival met als thema herinnering. Een man loopt rondjes op een ponton in een kanaal en herinnert zich zijn leven. Een langdurige, repetitieve performance. Toeschouwers aan de kade, kijkend, luisterend. Het Festival heeft echter nooit plaatsgevonden en het werk bleef ongerealiseerd.

SARAH EN CHARLES
missing links
Tekeningen van vijf jaar terug die opnieuw relevant zijn en mee het netwerk aan rode draadjes optrekken zijn van belang. Ze tonen het werkproces maar staan er ook los van. Het zijn niet noodzakelijk studies naar werken maar bieden als tekening op zich inspiratie. Ze bevatten ideeën die nooit in het uiteindelijke werk terecht komen. Die subideeën zijn dan weer voeding voor ander werk. `Sommige van onze schetsen zijn zo vaag in uitwerking, dat ze stof voor nieuwe ideeën bieden...'

NICOLINE VAN HARSKAMP
Seating Plan
Nicoline van Harskamp heeft een seating plan gemaakt voor een bijeenkomst van personen die ze bijeen zou willen brengen en horen spreken. Het plan geeft aan wie er komen, wie naast wie mag zitten, op welke rij, op het podium of op het balkon. Omdat de gastenlijst te ambitieus is, zal deze bijeenkomst nooit plaatsvinden.

SEF PEETERS
Beeldend kunstenaar Sef Peeters werd ooit gevraagd een welkomstbeeld te ontwerpen voor de ingang van de stad Breda (Claudius Prinsenlaan). Hij ontwierp een tekstwerk in neon maar kreeg te maken met een te veel aan infrastructurele regelgevingen waardoor het niet kon worden gerealiseerd. Hij zal de maquette van dit ontwerp heropbouwen. Peeters herschiep bovendien het wapen van Breda dat in zijn huidige vorm geen wapenspreuk heeft.
Sef Peeters begeleidt eveneens de derdejaarsstudenten Beeldende Kunst van AKV Sint-Joost bij een verwant project in de ruimtes van Lokaal 01 (APART.B).

Lokaal 01 dient tijdens dit project als verzamelpunt, documentatiecentrum, logistiek ondersteuningspunt en als ruimte om aanleunende en gerelateerde initiatieven te presenteren.

GAGARIN
`the artists in their own words.'
Het internationale kunsttijdschrift, GAGARIN DE KUNSTENAARS IN HUN EIGEN WOORDEN, is volledig gewijd aan speciaal geschreven en/of niet eerder gepubliceerde teksten van beeldende kunstenaars die vandaag, waar ook ter wereld, werken. De teksten worden gepubliceerd in de oorspronkelijke taal en letterschrift met integrale toevoeging van Engelse en Nederlandse vertalingen. Beeldmateriaal, advertenties en publiciteit worden bewust uit het tijdschrift geweerd.
Volgende bijdragen worden in relatie tot B-SIDES AND RARITIES onder de bijzondere aandacht gebracht:
JOE SCANLAN ­ "De kunst van de begrafenisondernemer" (scenario voor een televisiereeks).
STAN DOUGLAS ­ "Proposal of a production of Lulu"
(scenario voor een nieuwe interpretatie van de opera van Alban Berg) SIMON PATTERSON ­ "Proposal:Manned Flight 1999-"
(Brief aan Alexanderovich Gorbunov)
BEREND STRIK & ONE ARCHITECTURE ­ "Tourette House" (Ontwerp voor een huis voor Claudia en Carla Huntey) BORIS ACHOUR ­ "Operation Restore Poetry"
(slogans om te reciteren)
Unrealised Projects
Een Londens initiatief dat is opgezet en gemotiveerd door de kunstenaars Sam Ely en Lynn Harris. Het is een actief onderzoek van het potentieel aan niet erkende, onvolledige of `onvervulde' ideeën. Ze verzamelen voorstellen van kunstenaars, ontwerpers, curatoren en schrijvers die zij nog te realiseren hebben of die ongeschreven blijven en brengen deze samen in publicaties én op een speciaal daarvoor ontwikkelde website. Het streven is om ruimte en context te creëren voor de

verzamelde informatie, een ruimte waar de concepten op de voorgrond treden en niet in een vaste vorm gefixeerd worden, het is veeleer een ruimte waar gerekend wordt op de toeschouwer zijn of haar verbeelding om wél gerealiseerd te worden. De publicaties worden in Lokaal 01 voorgesteld met extra aandacht voor Volume 4:
`Volume 4 is currently being guest curated by Josh Love, who, through a personal and discursive program with each artist, is attempting to realise works submitted to this volume.'

Doorheen de jaren heeft beeldend kunstenaar Marc Van Tichel een zeer bijzonder geluidsarchief weten op te bouwen van performances, optredens, gesprekken met kunstenaars en meer . Deze verzameling bleef, met uitzondering voor enkele betrokken kunstenaars, tot op heden verborgen en zal tijdens B-SIDES AND RARITIES te ontdekken zijn.

INTERRUPTED CINEMA ­ Christophe Van Eecke
Interrupted Cinema richt de blik op een aantal B-kanten en rariteiten van de filmgeschiedenis: projecten die doodliepen, jaren later uit hun as verrezen, voor altijd verdwenen of door andere filmmakers werden opgenomen. De filmgeschiedenis drijft op een onderstroom van dergelijke spookprojecten, van Von Stroheims verdwenen Greed (1924) over de vandalisering van Welles' The Magnificent Ambersons (1942) tot het sublieme karkas van Mulholland Drive (2001), waarmee David Lynch een onvoltooide televisie-pilot een tweede leven gaf. Hoewel onderbroken filmprojecten niet of slechts fragmentair bestaan, zijn ze vaak diep in het collectieve filmgeheugen gegrift. Interrupted Cinema stippelt een virtueel parcours uit langs de ruïnes van een cinema die nooit was.

www.lokaal01.org

WEBSITES:
Simona Denicolai & Ivo Provoost: http://www.denicolai-provoost.com/ Lily van der Stokker: http://www.galerievangelder.nl/artists/stokker.html Gabriel Lester: http://gabriellester.com Koen Theys: http://www.koentheys.org Bart Lodewijks: http://hanstheys.be/artists/bart_lodewijks/ Sef Peeters: http://www.sefpeeters.com Sarah & Charles http://charlessarah.com/ Nicoline van Harskamp http://vanharskamp.net/ Marijn van Kreij http://marijnvankreij.nl/ Keiko Sato http://keikosato.nl/ Michiel Alberts http://michielalberts.com/ Agentschap http://www.bamart.be/persons/detail/nl/252

Gagarin http://www.gagarin.be/ Unrealised Projects http://www.unrealisedprojects.org/ Marc Van Tichel http://www.lokaal01.nl/actueel/index.php?cat=2&act=189