Ingezonden persbericht


Zondag 11 oktober, 15.30 uur

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, Veere

Entree: 12 euro Donateurs/CJP: 10 euro

Dubbelconcert "De Zeeuwse School"


- POW Ensemble met o.a. Wiek Hijmans

(elektrische gitaar)

"Strange Attractors", werk van o.a. Wolff, Hashimoto, Pritchard, Morales, Prokofiev, Harries, Houtkamp, Hijmans e.a.


- Arnold Marinissen (percussie)

Werken voor percussie, film, dans en electronica van o.a. Kyriakides, Noordegraaf en Marinissen

Door omstandigheden moest het concert van Arnold Marinissen verplaatst worden van 27 september naar uiteindelijk 11 oktober, waarmee een dubbelconcert van de slagwerker en gitarist Wiek Hijmans een feit is. Gemakshalve is dit concert onder de noemer gebracht van "De Zeeuwse School", waarbij men zich geheel vrijwillig af mag vragen of er zoiets bestaat als een typisch Zeeuws geluid. Zowel Hijmans als Marinissen zijn namelijk afkomstig uit Middelburg, kregen hier ook hun (muzikale) opleiding, alvorens ze de grote wereld introkken. Is er iets wat hen bindt, wat als typisch Zeeuws omschreven zou kunnen worden ? Zeker is in ieder geval dat Wiek Hijmans ook in een van de stukken van Arnold Marinissen zal optreden, waarmee duidelijk wordt dat zeker deze twee musici in elkaars verlengde opereren.

Het POW Ensemble richt zich met het programma "Strange Attractors" op de nieuwe gecomponeerde kamermuziek in de ongebruikelijke bezetting van elektrische gitaar (Wiek Hijmans) en twee computers (Luc Houtkamp en Guy Harries). Centrale figuur daarbij is, zoals gezegd, Wiek Hijmans (elektrische gitaar), een virtuoze musicus, een van de zeldzame gitaristen die zich thuis voelt zowel in de gecomponeerde nieuwe muziek als in de elektronische en geïmproviseerde muziek.

Slagwerker Arnold Marinissen behoort tot de (inter)nationale top en komt met een uiterst divers programma naar Middelburg, dat ongetwijfeld een genot voor dan wel een aanslag op de zintuigen is, in de zin dat percussie en electronica gecombineerd worden met dans (choreografie: Ederson Rodrigues Xavier) en vooral film, waarvoor David Prior, Rob Marinissen, H.C. Gilje en Arnoud Noordegraaf tekenden. Met name de aanwezigheid van de laatste, een van de belangrijkste en meest interessante multi-mediale kunstenaars van dit moment in Nederland, zou al voldoende reden moeten zijn de gang naar Veere te maken.