Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 1 oktober 2009, Den Haag

Stichting Haags Historisch Museum

\

GEVANGENPOORTLEZING rondom Hugo de Groot
Op zondag 11 oktober om 12.00 uur reconstrueert Edwin Rabbie Hugo's jaren in Den Haag in de lezing Praktisch ambtdrager in een door en door verdeelde stad in het Haags Historisch Museum.

Elk voor- en najaar organiseert advocatenkantoor Wladimiroff & Waling NV in samenwerking met het Haags Historisch Museum een reeks Gevangenpoortlezingen met één gezamenlijk thema. Prominente sprekers behandelen actuele of uitdagende onderwerpen, die min of meer in de juridische sfeer liggen. Dit najaar staan Hugo de Groot en zijn werk centraal.

Op zondag 11 oktober om 12.00 uur reconstrueert Edwin Rabbie Hugo's jaren in Den Haag. Op zijn zestiende wordt Hugo de Groot beëdigd tot advocaat bij het Hof van Holland en de Hoge Raad. Het is 1599. In 1607 volgt zijn benoeming tot advocaat-fiscaal. Ondanks een voordracht tot raadsheer in de Hoge Raad kiest Hugo in 1613 definitief voor de politiek, een weg die in 1618 tot zijn ondergang leidt. Edwin Rabbie is sinds 1999 rechter in Den Haag. Daarvoor was hij wetenschappelijk medewerker aan het Grotius Instituut, later Huygens Instituut.

Hugo de Groot
Verbazingwekkend is het dat de rest van de wereld hem beter kent dan wij. Grotius noemen zij hem. Wij kennen hem als Hugo de Groot, van de list met de boekenkist. Er is veel over hem te vertellen: hij was een wonderkind en werd een groot geleerde. Zo schreef hij in 1609 Mare Liberum over de vrij te bevaren zee. Een spraakmakend boek in een tijd van oorlog en kaapvaart, dat hem wereldwijd roem bezorgde. Hij stond met dit werk aan de wieg van het internationaal recht. Het is nu 400 jaar later. Den Haag viert het feit dat Hugo Mare Liberum in Den Haag schreef, in de stad aan zee die zich nu internationale stad van vrede en recht mag noemen, en plaatst Hugo de Groot in de schijnwerpers van 16 september t/m 11 december 2009.

Een reeks boeiende lezingen gaat in de komende maanden in op het leven van Hugo de Groot, zijn gedachtegoed en de actualiteit van zijn ideeën. U leest meer op www.mareliberum.nu

Reserveren
De bijeenkomst begint om 12 uur in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg 7. Aanmelden kan tot twee dagen voor de lezing via aanmelden@mareliberum.nu onder vermelding van naam, datum en titel van de lezing en het aantal personen.

Een entreekaart van E 5 is te verkrijgen bij het Haags Historisch Museum vooraf of bij de aanvang van de lezing. Meer informatie: 070 3646940 of communicatie@haagshistorischmuseum.nl

_________________________________________

Noot voor redactie,