Ingezonden persbericht


Tentoonstelling Atelier op school

Een atelier op school, een vrije plek waar ruimte is voor eigen initiatief en creativiteit. Vanuit die gedachte richtte het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam dit voorjaar op vier basisscholen kunstenaarsateliers in. Het is niet voor het eerst dat kunstenaars via het Centrum Beeldende Kunst op scholen lesgeven, wel nieuw is dat hiervoor ateliers op school zijn ingericht. Begeleid door de kunstenaar, de leerkracht en een assistent werden de kinderen uitgenodigd om het voortouw te nemen in hun onderzoek. In de tentoonstelling is te zien hoe bijzonder de werkprocessen in de ateliers zijn geweest. Met foto's, film en uitspraken van de kinderen wordt een terugblik ingericht, aangevuld met vrij werk van de betreffende kunstenaars: Eugenie Bakker, Wolf Brinkman, Janneke Evers en Willem Stoop.

"Het lijkt alsof mijn hersens anders werken," is een van de uitspraken die is opgenomen in de tentoonstelling ( Tyrone, 8 jaar). Wat het project 'Atelier op School' wilde laten zien, is hoe kinderen - van nature onbevangen en onderzoekend - reageren op de strategieën van volwassen kunstenaars wanneer ze daartoe worden uitgenodigd. Andersom zijn kunstenaars uitgekozen die geïnteresseerd zijn in de creatieve processen die kinderen doorlopen. Nauwgezet documenteren van die processen, in taal en beeld, geeft inzicht in de manier waarop kinderen leren en met de wereld om hen heen communiceren.

Het Centrum Beeldende Kunst is in dit project partner van de stichting 'Toeval Gezocht'. Deze stichting heeft als doel het onderzoeken, onderbouwen, zichtbaar maken en ondersteunen van de leerpotenties van jonge kinderen met specifieke aandacht voor de rol van kunst en wetenschap hierin. De website www.toevalgezocht.nl biedt een inkijk in de projecten.

De deelnemende scholen in Rotterdam zijn: Mr. Van Eijckschool, Imeldaschool, OBS de Wilgenstam en ODS De Zeppelin. De tentoonstelling is vormgegeven door Studio's Muller van Tol. Het gehele project wordt ondersteund door het VSB fonds.

Tentoonstelling: Atelier op School
11 oktober t/m 1 november. Opening: zondag 11 oktober, 15 uur. Centrum Beeldende Kunst Rotterdam
Nieuwe Binnenweg 75
3014 GE Rotterdam
di-zo 12-17 uur
www.cbkrotterdam.nl



Ingezonden persbericht