Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schilderen met een graafmachine
Kunstwerk in uitvoering

Op kunstgebied lijkt vrijwel alles al te zijn gedaan, maar kunstschilderen met een bakbeest van een graafmachine van ruim 14 ton, dat is nieuw. Op 11 october staat het te gebeuren op het terrein van Verhoeven Grondverzetmachines BV in Leende. Een machine die in staat is om in één hap enorme hoeveelheden zware grond te verzetten, hanteert onder leiding van de gerenommeerde kunstenaars Jean-Paul Marsman en Selwyn Senatori voor één keer het penseel.

Het kunstspektakel is bedacht in samenwerking met Holland Art Gallery (HAG) in Eindhoven. Bij HAG zijn de twee kunstenaars aangesloten. Verhoeven recruteerde machinist Mark van Esser van de firma Couwenbergh in Thorn, die zijn vak zo uitzonderlijk goed verstaat dat hij in staat moet worden geacht de precisieklus te klaren. Artistiek aangestuurd door Marsman en Senatori schildert hij met een kwast die vastzit aan een draai/kantelbare Steelwrist tiltrotator twee kunstwerken van 2,5 bij 2,5 vierkante meter. De doeken worden later geveild voor een goed doel.

Met de kunstdemonstratie wil Verhoeven laten zien dat werken met een geavanceerde moderne grondverzetmachine veel méér is dan enkel lomp graafwerk, wat vaak wordt gedacht. In tegendeel. In de praktijk komt grondverzet steeds vaker, net als bij kunst in veel gevallen, neer op precisie. Een krachtpatser van een machine, als vervanger van de mens - in dit geval de hand van twee kunstenaars - kan en moet ook heel subtiel te werk kunnen gaan.

Graven met GPS-techniek

Jason Sanders van Verhoeven: ,,De Takeuchi TB 1140 waarmee machinist en kunstenaars aan de slag gaan is het vlaggenschip onder de Takeuchi graafmachines. Hij weegt 14.230 kilo; de arm reikt 8,57 meter ver. De maximale graafkracht bedraagt 100 kN (kiloNewton), omgerekend is dat maar liefst 10.000 kilo. Toch is deze machine, mits bestuurd door een vakman-machinist, in staat om op één centimeter nauwkeurig te werken. Dat moet ook wel, want landcsaping en funderingen zijn tegenwoordig een precisiewerk, ook ingegeven door kostenoverwegingen. Hoe minder bakjes er hoeven te worden geschept, des te efficiënter en concurrerender er kan worden gewerkt. Zo is de TB 1140 uitgerust met GPS-techniek van MCS. De machinist weet via de satelliet waar exact de machine zich op het werkveld bevindt.''

Voor de schilder-act worden speciale voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo wordt de "schildersezel" aan de achterzijde verstevigt met zeecontainers. Een klein foutje van de machinist en de verfkwast zou anders dwars door het doek gaan.