Nederlandse Moslim Omroep

Hoofddoekdraagster verliest gevecht om publieke ruimte

Zondag 11 oktober brengt InFocus een reportage over de hoofddoek in de openbare ruimte. Aanleiding is het hoofddoekverbod op Vlaamse scholen dat op 1 september jl. in werking is getreden.

In het programma trekken gangbare argumenten tegen de hoofddoek langs: vrouwonderdrukkend, slecht voor integratie, in strijd met de scheiding van kerk en staat. De argumenten mogen wat sleets worden, ze vertonen nog altijd een zweem van idealisme. In de handen van sommige activisten dienen deze argumenten echter als dekmantel voor een wat minder nobel doel. Als zij de moslim dan al fysiek niet uit de openbare ruimte kunnen weren, zo lijkt hun overweging, kunnen zij hem in ieder geval wel minder zichtbaar maken door middel van een hoofddoekverbod. De strijd tegen de hoofddoek is welbeschouwd een straatgevecht om de openbare ruimte. In dit straatgevecht verbleken democratische argumenten en geldt vooral het recht van de sterkste. De wettelijk vastgelegde hoofddoekverboden bewijzen dat in Frankrijk en in Vlaanderen sommige partijen de openbare ruimte met meer succes opeisen dan anderen. Zou dit in Nederland anders zijn? Aan deze reportage werkten mee de cultureel antropoloog Thijl Sunier, VU-docent islam in Europa, voorzitter Hüseyin Ayddinli van het Vlaamse Minderhedenforum, de hoofddoekactivistes Samira Azabar en Marian de Vliet van het Vlaamse platform Baas over eigen Hoofd en hoofddoekstiliste Manon Moussa (Stylingsalon Speesjaal). Dit programma werd gemaakt door filmer Elli Safari (Kino Safari) in opdracht van de NMO.

Programma: InFocus over het oprukkend hoofddoekverbod Uitzending: zondag 11 oktober 2009 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 17 oktober 2009 van 10.20 tot 10.50 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep