Gemeente Franekeradeel


Raad Franekeradeel beveelt Fred Veenstra aan als nieuwe burgemeester

De raad van de gemeente Franekeradeel beveelt de heer mr. F. (Fred) Veenstra uit Drachten aan om per 12 januari 2010 te worden benoemd tot burgemeester van deze gemeente. Op donderdag 1 oktober heeft de gemeenteraad dit vastgesteld. De aanbeveling wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming is pas definitief, zodra het Koninklijk Besluit daartoe getekend is.

Bestuursjurist Fred Veenstra is sinds 2002 wethouder van de gemeente Smallingerland. Hij is opgegroeid in Fryslân, 46 jaar, gehuwd en vader van drie kinderen (16, 14 en 11 jaar). Zijn loopbaan is gestart in de functie van ambtelijk secretaris van het bureau voor christelijk onderwijs in Enschede. Na vier jaar heeft hij die baan verruild voor die van senior juridisch consultant bij Metrium Onderwijsdienstverlening in Leeuwarden. Hier is hij tien jaar werkzaam geweest. Deze achtergrond verklaart zijn drie onderwijs gerelateerde nevenfuncties. Daarnaast is Veenstra sinds 2008 nog secretaris / vice-voorzitter van CDA-Fryslân.

De sollicitatieprocedure is verzorgd door een vertrouwenscommissie. Die commissie bestond uit alle 7 fractievoorzitters en werd bijgestaan door 3 adviseurs: de loco-burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier. De werving heeft 25 kandidaten opgeleverd. In opdracht van de raad is voor de burgemeestervacature gezocht naar een verbindende netwerker. Iemand die mensen laat samenwerken en die nieuwe mogelijkheden en kansen creëert. Veenstra voldoet prima aan dit door de raad gewenste profiel. Hij wordt door de vertrouwenscommissie ervaren als een praktische, zakelijke en voortvarende bestuurder. Veenstra heeft aangegeven graag een actieve rol te willen spelen in het betrekken van de inwoners bij hun eigen leefomgeving en bij het besturen van de gemeente.

De burgemeestersvacature Franekeradeel ontstaat op 1 januari 2010 door het beëindigen van de loopbaan van mevrouw mr. M.J. Haveman. Zij bekleedde deze functie sinds december 1993.