Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw onderzoek leidt alleen maar tot nog meer onduidelijkheid en vertraging "Neem valse hoop weg bij kleine kroegen zonder personeel, ventilatie is geen alternatief!"

Den Haag, Leusden, 11 oktober 2009 ­ De Nederlandse Hartstichting en Astma Fonds vinden dat er valse hoop wordt gewekt bij de kleine cafés zonder personeel. Politiek Den Haag blijft door het doen van steeds weer nieuwe onderzoeken naar ventilatiesystemen de indruk wekken dat dit een alternatief kan zijn voor het rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Keer op keer is de conclusie echter: 100% vrij van schadelijke stoffen uit tabaksrook krijg je een kroeg niet. Zelfs niet met het allerbeste en meest dure ventilatiesysteem. Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting: "Het verder onderzoeken van een non-alternatief leidt tot onnodige vertragingen en houdt de onduidelijkheid rondom het rookverbod in de horeca alleen maar in stand. We verliezen tijd en dat gaat domweg ten koste van de volksgezondheid."

Minister Klink is heel helder over de veilige minimumnorm voor omgevingsrook. Die is namelijk nul. Als dat met ventilatie haalbaar is, dan was dat al lang wereldwijd bekend geweest. Ook in de jaren voor de invoering van de rookvrije horeca is intensief onderzocht of ventilatie een oplossing is. De conclusie is keer op keer hetzelfde: ventilatie kan niet gezien worden als een effectieve oplossing om werknemers en bezoekers te beschermen tegen gezondheidsschade door omgevingstabaksrook.

Michael Rutgers, directeur Astma Fonds: "We vinden het schokkend dat door deze hele discussie de schadelijkheid van meeroken steeds verder op de achtergrond raakt. Het gaat over controles, kroegbazen die in verweer komen, asbakken op tafel, rechtszaken en nu dus ventilatiesystemen. Terwijl we weten dat jaarlijks ongeveer 3.000 mensen vroegtijdig overlijden door meeroken. Zelfs ASHRAE, de organisatie waarin de Amerikaanse deskundigen op het gebied van ventilatie en airconditioning zijn verenigd, heeft vorig jaar het officiële standpunt ingenomen dat de enige effectieve manier om de negatieve effecten van het meeroken van omgevingsrook weg te nemen, bestaat uit een rookverbod. Dat is ook het standpunt van de WHO. We moeten dus stoppen met zoeken naar iets dat er niet is."

Er is in ons land heel bewust gekozen voor een totaal rookverbod in de horeca. Ook de vertegenwoordigers van de horeca waren het daar mee eens, omdat uitzonderingen oneerlijke concurrentie zou geven. En natuurlijk is een totaalverbod vanuit volksgezondheidsoogpunt de enige eerlijke optie. Meeroken is zo schadelijk; daar moet je mensen tegen beschermen. En het bewijs dat een rookvrije horeca gezondheidswinst oplevert, groeit met de dag.

Hans Stam: "In Engeland werd de horeca, net als in Nederland, op 1 juli 2008 rookvrij. De eerste cijfers van diverse ziekenhuizen in verschillende delen van Engeland laten zien dat het aantal ziekenhuisopnames wegens eens hartaanval met 41% is gedaald. Het is nog te kort na de invoering om te algemene conclusies te trekken, maar in Schotland en Ierland, waar het rookverbod al twee jaar geldt, stelde men een daling van het aantal zware hartinfarcten met respectievelijk 17% en 14% vast. En eerder al werd in Italië een daling van het aantal hartinfarcten van 11% gesignaleerd direct in het eerste jaar van het rookverbod in de horeca daar. Dat zijn cijfers die boekdelen spreken."

///


Noot voor de redactie,