Landelijk Aktie Komitee Scholieren

LAKS BESCHOUWT 10 JAAR VMBO

Amsterdam, 11 oktober 2009 - Het vmbo bestaat morgen 10 jaar en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt de balans op. Geconstateerd wordt dat de focus in de discussie over het vmbo te veel ligt op het imago en naamgeving, en te weinig op essentiële zaken zoals voldoende beroepsstages en goede doorstroom. Ook ziet het LAKS dat de leerlingenparticipatie binnen het vmbo nog teveel achter blijft in vergelijking tot havo en vwo. Maar het feit blijft dat vmbo'ers over het algemeen positief gestemd zijn over hun onderwijs.

10 jaar geleden is het vmbo als nieuwe schoolsoort van start gegaan. Toen is het oude vbo tezamen met de mavo opgegaan in deze nieuwe opleiding. Uit het `GO VMBO?!' (2005) onderzoek van het LAKS is gebleken dat vmbo'ers positief gestemd zijn over hun onderwijs. LAKS-bestuurslid en tevens vmbo'er Lisa van Roon: "Opvallend is dat er veel over het vmbo wordt gepraat, maar er amper naar de leerlingen wordt geluisterd. Zonde, want juist wij kunnen een kritische blik op het vmbo werpen."

De scholierenorganisatie is wel van mening dat de dialoog over het vmbo zich op de verkeerde zaken toespits. Teveel wordt de discussie gedomineerd door zaken als naamgeving en imago terwijl essentiële vragen over de kwaliteit naar de achtergrond verdwijnen. LAKS-voorzitter Emiel Willms: "Men moet beseffen dat bijvoorbeeld de theoretische leerweg inruilen voor de mavo de kwaliteit niet verhoogd. De focus zou moeten liggen op zaken als voldoende beroepsstages en goede doorstroom".

Aandachtspunt binnen het vmbo blijft leerlingenparticipatie voor het LAKS. Op nog teveel scholen zijn leerlingen niet georganiseerd in een leerlingenraad. Om dit te verbeteren heeft het LAKS het project `See My Skills' opgezet. Bij `See My Skills' worden per keer tien leerlingenraden opgericht en getraind om vervolgens de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren.