Ingezonden persbericht


Petitie Stop de Bijensterfte is bijna op de eindstreep

De petitie startte in mei en 5 maanden later zijn er al ruim 33000 digitale- en 3000 papieren handtekeningen opgehaald. Daarmee is de actie slechts 4000 handtekeningen verwijderd van de beoogde 40.000 stuks.

Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe, zowel onder honingbijen als onder wilde bijen. Bijen zijn onmisbaar voor 35% van de wereldvoedsel- en veevoerproductie. Meer dan twintigduizend verschillende bijensoorten zorgen wereldwijd dat 80% van alle plantensoorten zich voort kunnen planten en kunnen evolueren. In een wereld zonder bijen sterft 80% van alle plantensoorten uit.

De sterfte van bijenvolken is in verschillende delen van Nederland (Zuid-Holland, Flevoland) in 2008 al opgelopen tot 50%. De honingbij, maar ook veel wilde bijen, worden ernstig bedreigd. Natuurbeheerder Jaap Molenaar, imker Peter Slootweg en wetenschapper Jeroen van der Sluijs (Universiteit Utrecht) zijn daarom een petitie gestart 'Stop de bijensterfte' .

De petitie omvat:

- Een moratorium op drie insecticiden die verwant zijn aan nicotine (zogenaamde neonicotinoïden);

â- Toelatingstests bestrijdingsmiddelen uitbreiden met lange termijn effecten en effect op wilde bijen;

â- Betere handhaving en strengere normen voor insecticiden in oppervlaktewater;

â- Meldingsplicht aan imkers bij normoverschrijdingen;

â- Meer multidisciplinaire onderzoeksaanpak gericht op meer factoren van bijensterfte en ook onderzoek naar wilde bijen;

â- Bijvriendelijk groenbeheer (stuifmeelaanbod) en nestgelegenheid voor wilde bijen;

â- Werkelijke steun aan de imkerij, meer voorlichting en onderwijs.

De petitie wordt gesteund door ondermeer de Algemene Nederlandse Imkervereniging, de Vlinderstichting, Stichting Natuur en Milieu, Vereniging Milieudefensie, Greenpeace, Dierenbescherming, Partij voor de Dieren en de Koninklijke Vereniging voor Veldbiologie. Naar verwachting wordt de petitie in november 2009 aan de Kamercommissie van LNV aangeboden.

Iedere Nederlander van jong tot oud wordt opgeroepen de petitie te tekenen. Het gaat erg slecht met de honingbij, maar ook met wilde bijen. Minister Verburg wil beperkt onderzoek laten doen naar de oorzaken, maar stelt maatregelen uit. De petitie roept op om nu al maatregelen te nemen tegen bekende oorzaken van bijensterfte.

U kunt uw handtekening nog plaatsen via: http://stopbijensterfte.petities.nl

Informatie over de actie kunt lezen op: www.stopdebijensterfte.nl