Ingezonden persbericht


persbericht
Oproep Kamp Amersfoort Week van de geschiedenis

Herinneringen bezettingstijd Amersfoort en omgeving gezocht voor educatie Herinneringen zijn vas te tleggen op video
Ook gratis rondleidingen en avonden over 'De Oorlog' en Sobibor' ,

In de herfstvakantie van Amersfoort en omstreken is ook de Week van de Geschiedenis. Het thema is Oorlog en Vrede. Vele instellingen in de regio pakken uit in deze week, omdat in de omgeving van Amersfoort vele sporen van oorlog en vrede in Nederland te vinden zijn. De Utrechtse Heuvelrug en de diverse Hollandse Waterlinies kennen vele sporen. De piramide van Auterlitz uit de Franse Tijd, het Belgenmonument in Amersfoort, het huis te Doorn van de Duitse keizer die hier na de Eerste Wereldoorlog woonde, tot de luchtmachtbasis Soesterberg en de gedenkplaats van het voormalig concntratiekamp Amersfoort aan toe. Op de grens van zand en klei, in het midden van Nederland zijn vele sporen van de dreiging en werkelijkheid van oorlog te vinden.

Gedenkplaats Kamp Amersfoort biedt de gelegenheid uw herinneringen aan de bezetting, de oorlogsjaren 1940-1945 vast te leggen op video. Herinneringen zijn waardevol voor uzelf, maar ook voor anderen, zeker als zij vastgelegd zijn op video. Kamp Amersfoort wil fragmenten van deze herinneringen nu en in de toekomst kunnen gebruiken voor educatieve programma's voor kinderen en jongeren en voor de opleiding van mensen die het gezag op onze democratische rechtsstaat vertegenwoordigen en deze buiten Nederland vertegenwoordigen. De oorlog van toen raakte iedereeen die toen leefde. De ervaringen van hen dragen bij aan de scholing en het bewustzijn van Nederlanders van nu die in vergelijkbare situaties als die van 1940-45 waren.

Herinneringen uit de regio Amersfoort, Leusden, Soest en omgeving die betrekking hebben op dit gebied zijn welkom. Het gaat erom wat u wilt vertellen. Uw verhaal kan kort zijn, maar ook wat langer. Om deze reden vragen wij u te bellen Medewerkers van Nationaal Monument Kamp Amersfoort staan klaar om uw verhaal over uw ervaringen in de bezettingstijd vast te leggen. Dit kan elke dag in de week van de geschiedenis, van 16 tot 18 uur (van zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober). Aanmelding vooraf is gewenst in verband met de beschikbare mensen en middelen.

Als u uw herinneringen wilt laten vastleggen, bel dan met 033 4613129. Dan is het mogelijk u in het weekschema in te voegen. Er is een half uur per ge"interviewde uitgetrokken, omdat in de week van de geschiedenis het ons vooral gaat om korte en directe getuigenissen, dus om wat iemand toe meemaakte, op een bepaalde plek in een bepaalde situatie. Voor meer uitgebreide interviews is een afzonderlijke afspraak gemaakt.

Elk interview wordt integraal, dus volledig, op dvd gezet. Deze dvd wordt kort na het interview kosteloos naar u thuis gestuurd.

Aan het project zijn voor deelnemers geen kosten verbonden.




Ingezonden persbericht