Ingezonden persbericht

20 augustus 2009

Tentoonstelling Maartje Strik "Grondschilderijen"

Galerie de Roos van Tudor organiseert de tentoonstelling van Maartje Strik van 11 oktober t/m 21 november 2009.

De opening is op zondag 11 oktober 2009 om 16.00 uur door Eduard van Hulsen, encradeur en kunstliefhebber.

Tot 2005 was er in het werk van Maartje Strik vaak sprake van een mens in een volstrekte privéwereld, het doek uitkijkend alsof hij gestoord werd of verzonken in zichzelf. De vervreemdende beelden en de dromerige scènes riepen vragen op bij de toeschouwer: wat wordt hier verteld, waar kijk ik eigenlijk naar?
Tussen 2005 en 2008 richtte Strik zich uitsluitend op het tekenen met pastelkrijt. Ook in deze serie fantasieportretten was het thema de reactie van de mens op zichzelf en op zijn omgeving, op de ander en op de wereld, op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven. Deze pastels vormden op dat moment het sluitstuk van haar "fantasieportretten", de werken die zij sinds haar academietijd had gemaakt.
Met de hernieuwde keuze voor olieverf medio 2008 werd een volgende ontwikkeling in gang gezet binnen het werk van Maartje Strik:
er ontstaan weer schilderijen, werken die minder nadrukkelijk een mens in een bepaalde toestand verbeelden en meer op de grens tussen figuratie en abstractie balanceren.

De natuur, organische vormen en structuren zijn de belangrijke beeldelementen in dit werk. Strik heeft de blik omlaag gericht, naar de grond onder onze voeten en ze bekijkt aandachtig wat ze daar ziet. Ook bomen, water en dieren worden aan haar onderzoek onderworpen.
Een enkele keer verschijnt er een persoon, maar als onderdeel van het werk, niet langer het middelpunt en minder "persoonlijk".
Maartje Strik probeert nog steeds middels zeer persoonlijk werk de aandacht vast te houden, maar zij probeert dat zeker ook door haar duidelijk zichtbare plezier in het gebruik van de olieverf en het toelaten van de abstractie in haar recente werk.

////////// Einde bericht //////////

Locatie
Galerie de Roos van Tudor, Eewal 47/49, 8911 GR Leeuwarden.
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 13.30 - 17.00 uur, zaterdag 11.00 - 17.00 uur, 2e zondag van de maand 12.00 - 17.00 uur
http://www.roosvantudor.nl/. tel.: 058-2161636