Algemene omroepvereniging AVRO

Hilversum, 08-10-2009

HOE NEW YORK EEN SAMENLEVING MET EIGEN CULTUUR WERD IN 'THE NEW YORK CONNECTION'

Hoe kon de oorspronkelijke handelspost Nieuw Amsterdam zich ontwikkelen tot zo'n georganiseerde samenleving? Deze vraag staat centraal in de vierde en laatste aflevering van de documentairereeks 'The New York Connection'. Dirk van Weelden gaat op zoek naar hoe de oorspronkelijke handelspost Nieuw Amsterdam zich kon ontwikkelen tot een samenleving met een geheel eigen cultuur.

Nadat de West-Indische Compagnie in 1640 de handel vrij gaf, kreeg de gemeenschap behoefte aan een andere vorm van bestuur. Mensen gingen zich definitief in de kolonie vestigen en stichtten er een nieuwe samenleving. Welke rechten en plichten hadden de burgers destijds? Hoe werden conflicten opgelost? In het New York van 2009 laat Dirk zien hoe de samenleving tegenwoordig is ingericht. Wat bindt de New Yorkers? Welke regels, plichten, ideeën of plannen, zorgen ervoor dat New York een samenleving is met een eigen cultuur? En wat heb je als burger te vertellen in een stad die draait om het verdienen van geld? Wat is de essentie van de New Yorkse democratie en uit wat voor elementen bestaat die?

In The New York Connection gaat schrijver Dirk van Weelden in het hedendaags New York op zoek naar de vroege geschiedenis van de stad en onderzoekt hij welke lijnen getrokken kunnen worden van het Hollandse verleden naar het New York van nu. Hoe zag die samenleving er toen uit en welke Hollandse elementen zien we nu nog terug? Wat is er overgebleven van de diversiteit en de tolerantie van toen en hoe staat het met de aloude handelsgeest? Levendige verhalen worden afgewisseld met aansprekend archiefmateriaal en locaties waar nog te voelen, te zien en te beleven is dat New York een met Nederland gedeeld verleden heeft.

Meer informatie, extra filmpjes, de fotowedstrijd en de blog van Dirk van Weelden: thenewyorkconnection.avro.nl

The New York Connection, 11 oktober bij de AVRO te zien zijn om 20.15 uur op Nederland 2

---