KNHS

EK Reining: Individueel brons voor Jurgen Pouls

11 oktober 2009

Jurgen Pouls

KREUTH Jurgen Pouls (Den Haag) en Tabasco Tari hebben individueel brons gewonnen op het EK Reining in Kreuth (Duitsland). Rieky Young (Vorstenbosch) eindigde met Burnt Starlight op een teleurstellende negende plaats. De young riders (16 21 jaar) en junioren (14 18 jaar), die ook deelnamen aan dit EK, presteerden naar verwachting.

Reining is een tak van paardensport die zijn oorsprong vindt in het werken met paarden op Amerikaanse ranches. Controle over het paard, snelle runs, korte wendingen en spectaculaire stops waren noodzakelijk bij het werken met vee. Hieruit ontstond de westernsport, die vanuit Amerika overwaaide naar Europa en de rest van de wereld. In 2002 werd de reiningsport door de internationale paardensportorganisatie FEI erkend. In het Duitse Kreuth werd afgelopen weekeinde het derde Europees Kampioenschap Reining gehouden. In de landenwedstrijden wonnen de Nederlandse young riders afgelopen vrijdag brons, de senioren en junioren werden vierde.

Zondag stonden de individuele finales op het programma. Daarin begonnen alle combinaties met een schone lei. Bij de senioren won Jurgen Pouls (s-Gravenhage) met Tabasco Tari de bronzen medaille in een sterk deelnemersveld. Bondscoach Caspar de Jonge was dik tevreden. Ik heb enorm van die rit genoten. Van deze proef zou je instructie DVD kunnen maken, zo goed was het. Ze waren op hun best. Jurgen Pouls is hoofdtrainer en mede-eigenaar van Stal Madepolder in s-Gravenhage. Tot zijn negentiende reed Pouls dressuur. Daarna leerde hij westernrijden van Henk van Amstel, en werd die sport zijn grote passie. Hij rijdt de nu 15-jarige Tabasco Tari sinds 2002 en werkt in de training regelmatig samen met Walter Bouwmeester. Pouls: Het was spannend tot de laatste minuut. Tabasco voelde heel de proef goed aan en werkte uitstekend mee.

In punten was het verschil met de nummers een en twee vrij klein. De Europese titel was voor de Duitse Nina Lill met Lena Cielo Jewel, het zilver ging naar de Oostenrijker Rudi Kronsteiner met Ima Mega Antares. Rieky Young (Vorstenbosch) werd negende, wat voor haar doen een tegenvallende prestatie is. De juryscores liepen fors uiteen en Rieky kreeg niet wat ze verdiende, was de mening van de bondscoach. Dat heb je af en toe in jurysporten, daar moet je tegen kunnen.

Bij de young riders was Charita Harman (Zaandam) met HC Cheyennes Command de beste Nederlandse op de zevende plaats. Allissa Leloux (Bennebroek) werd met Little Smart Jameen zesde bij de junioren en was daarmee de beste Nederlandse deelneemster. Ten opzichte van Italië, Duitsland en iets mindere mate België bestaat een gat. Met name de Italianen rijden met veel lef. De Jonge: Dit was het eerste EK waar ook young riders en junioren startten. Ze hebben hun best gedaan en zijn niet door het ijs gezakt. Ze weten nu waar ze staan en waar ze aan moeten werken. Maar ook de kwaliteit van de paarden speelt een rol. Ik hoop dat er meer goede paarden ter beschikking komen van de jeugd.

Uitslagen Individuele finales:

Senioren:

1. Nina Lill GER Lena Cielo Jewel 228;

2. Rudi Kronsteiner AUT Ima Mega Antares 226;
3. Jurgen Pouls NED (s-Gravenhage) Tabasco Tari 224;
9. Rieky Young NED (Vorstenbosch) Burnt Starlight 220,5.

Young riders:

1. Chiara Bartoletti ITA Docs Tivio Hancock 217;
2. Christina Tolksdorf GER A Potential Remedy 216;
3. Manuel Cortesi ITA ARC Gold In Player 213,5;
7. Charita Harman NED (Zaandam) HC Cheyennes Command 208,5;
11. Mandy Buys NED (s-Gravenhage) HC Garcia Tari 206,5;
12. Sharon Hooykaas NED (Almere) Commander Riminic 204,5.

Junioren:

1. Andrea Iannetta ITA Little Sugar Speedy 219,5;
2. Luca Menici ITA Shady Catalyst 219;

3. Fabienne Krämer GER Little Rooster Gal 217,5;
6. Allissa Leloux NED (Bennebroek) Little Smart Jameen 213;
11. Liza Groot Severt NED (Ruurlo) Expresso By Starlight 207;
13. Chantal Wiering NED (Ter Apel) PW Iron Step 199;

Meer info zie: www.nrha.de

Tekst: Toin Diks