Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


12-10-2009: 1,25 miljoen vakanties; 650.000 in eigen land

Verwachting herfstvakantie 2009

Tijdens de herfstvakantie zullen er dit jaar zo'n 1,25 miljoen vakanties worden ondernomen, zo verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Vorig jaar waren dit er 1,35 miljoen. Van de 1,25 miljoen vakanties worden er zo'n 650.000 in eigen land doorgebracht en 600.000 in het buitenland. Vergeleken met vorig jaar blijft de interesse in een vakantie in eigen land hiermee gelijk en loopt het aantal herfstvakanties naar het buitenland iets terug.

BINNENLAND, BUNGALOW EN AUTO

De herfstvakantie start in de regio's Noord en Midden, zij hebben vakantie van 17 tot en met 25 oktober. Regio Zuid heeft van 24 oktober tot en met 1 november vakantie. In de eerste week gaan de meeste Nederlanders op vakantie, ruim 700.000. In de tweede week trekken ruim 500.000 vakantiegangers erop uit. Tijdens de binnenlandse vakanties is met name de bungalow populair. De helft van alle binnenlandse vakanties zal er worden doorgebracht. In vrijwel alle gevallen wordt de auto gebruikt als vervoermiddel voor een binnenlandse vakantie.

ACTIVITEITEN

Tijdens de herfstvakantie wordt er veelal gewandeld en gefietst en zijn er vele activiteiten voor oud en jong. Zo is er van 17 tot en met 25 oktober de Dutch Design Week in Eindhoven, het grootste designevenement in Nederland. Amsterdam staat 18 oktober geheel in het teken van de 34e editie van de marathon en van 24 oktober tot en met 1 november vindt het Sprookjesfestival in Arnhem en omstreken plaats. Daarnaast zijn ook grote exposities in de grote steden populair. In Rotterdam is `The art of Fashion' te zien bij Boijmans Van Beuningen en `Modern Life: Edward Hopper and his time' bij de Kunsthal. In het Van Gogh museum in Amsterdam zijn `Van Goghs brieven' te bewonderen en in het Gemeentemuseum in Den Haag `In nieuw perspectief - Cézanne, Picasso en Mondriaan'. Meer tips voor een dagje uit staan op www.lekkerweg.nl.