Gemeente Heusden


Zorgvuldigheid voorop bij bomenkap geluidsschermen A59 12 oktober 2009 Zorgvuldigheid voorop bij bomenkap geluidsschermen A59

Alle bomen die door de aanleg van de geluidsschermen langs de snelweg A59 moeten verdwijnen, worden binnen de gemeentegrenzen herplant. Dat heeft het college van Heusden dinsdag 6 oktober besloten. Om de zorgvuldigheid zoveel mogelijk te kunnen waarborgen, is voor de herplant een gedetailleerd landschapsplan opgesteld.

Het college van Heusden hecht grote waarde aan de realisatie van de geluidsschermen langs de A59. Het is zich echter ook bewust dat het kappen van vele honderden bomen en houtopstand een gevoelig verlies is van natuurwaarden en van het `gezicht' van de gemeente vanaf de snelweg.

Zorgvuldig
Zorgvuldigheid bij het verlenen van de kapvergunning en vervolgens de herplant acht het college daarom van groot belang. Om die reden trekt het college de regie naar zich toe en neemt het zelf alle beslissingen op de aanvraag. Ook worden, anders dan bij een reguliere kapvergunning, alle te kappen bomen duidelijk gemarkeerd op luchtfoto's, kaarten en buiten in het veld. Zo is voor iedereen duidelijk welke bomen en houtopstand precies moeten wijken.

Uitgangspunt voor de herplant is dat alle bomen één op één worden herplant. Uitgangspunt daarbij is dat elke gekapte soort weer wordt herplant, waarbij een inheemse soort desgewenst kan worden gecompenseerd met een andere inheemse boomsoort. Daarnaast streeft de gemeente ook naar zoveel mogelijk kwaliteitsbehoud. Desondanks kunnen bepaalde bomen of boomgroepen - bijvoorbeeld vanwege de grootte van de boom of de specifieke formatie - niet als identiek worden herplant.

Werkstrook
Voor de aanleg van de geluidsschermen moeten naar schatting zo'n 1.150 bomen (waarvan 200 solitair) en 20.620 vierkante meter bosplantsoen wijken. Nagenoeg al het bosplantsoen en zo'n 300 bomen worden zo snel mogelijk na de werkzaamheden in de directe omgeving van de geluidsschermen herplant. Een strook van ongeveer drie meter breed blijft open om onderhoud aan de schermen mogelijk te maken. De gemeente wil de overige 850 bomen binnen 3 jaar elders in de gemeente herplanten, zoveel mogelijk aansluitend en aanvullend op de bestaande hoofdbomenstructuur.
Geplaatst op: 12 oktober 2009