Gemeente Roermond

Goede afspraken over schoonhouden spoor in t Veld, Kemp en Kitskensberg

De Gemeente Roermond en ProRail zorgen er samen voor dat het tracé van de IJzeren Rijn niet meer wordt vervuild door zwerfafval en dumpingen. Ook wordt het tracé door ProRail afgeschermd door middel van een hekwerk. De maatregelen zijn niet gericht op een mogelijke (her)ingebruikname van de IJzeren Rijn. ProRail en de Gemeente Roermond willen dat het tracé er weer ordentelijk uitziet.

Tussen de gemeente en ProRail is overeen gekomen dat 4 keer per jaar een gezamenlijke controleronde plaatsvindt. Aangetroffen rommel wordt door de gemeente afgevoerd. Tijdens de schouw worden de gebreken, vervuiling en aantasting in kaart gebracht. Bij de schouw zijn ook de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOAs) van zowel gemeente als ProRail aanwezig. Ze kunnen direct boetes uitdelen voor overtredingen en bij ernstige vergrijpen verdachten overdragen aan de politie. Aan de omwonenden wordt gevraagd melding te maken van verontreiniging of vernielingen op het tracé. Onregelmatigheden kunnen worden gemeld via de gemeentelijke servicelijn: (0475) 359 252 of via e-mail: publiekscontacten@prorail.nl.

In september is al circa 900 meter hekwerk geplaatst ter hoogte van de Prinses Marijkestraat tot aan de Prins Bernhardstraat, de Zandbergstraat, Pierre Massystraat en achter de woningen van de Antillenstraat. In 2010 wordt de ontbrekende 700 meter langs het tracé geplaatst.

Aanleiding van de gezamenlijke actie is de ernstige vervuiling en het grote aantal dumpingen van grof huishoudelijk en zelfs slachtafval. Deze situatie mag zich absoluut niet herhalen. De Gemeente Roermond is dan ook tevreden over de snelle en adequate maatregelen van ProRail. De maatregelen dragen in belangrijke mate bij aan de verbetering van het leef- en woonklimaat in de drie Roermondse wijken t Veld, de Kemp en Kitskensberg.

Eerste publicatiedatum: 12-10-2009 Bijgewerkt: 12-10-2009