IJssellandziekenhuis

12 October 2009

Wondcontrole op afstand

IJsselland Ziekenhuis en thuiszorg werken aan "Tele-wound-monitoring"

Karin Timme beoordeelt via een beeldscherm in het IJsselland Ziekenhuis een wond van een patient thuis

Deze week heeft het IJsselland Ziekenhuis de tiende patiënt voor "tele-wound- monitoring" bij thuiszorg Rotterdam aangemeld en de ervaringen zijn heel positief. Tele-wound-monitoring is "huidgeneeskunde op afstand." Een patiënt hoeft niet steeds naar het ziekenhuis te komen maar ontvangt thuis wel de deskundige zorg van thuiszorg en ziekenhuis.

Sinds dit jaar werkt het IJsselland Ziekenhuis samen met thuiszorg Rotterdam en Zorgbrug in het project "tele-wound-monitoring." Karin Timm is nurse practitioner dermatologie in het IJsselland en controleert wonden van patiënten op een beeldscherm in het ziekenhuis. De foto's op het beeldscherm worden bij de patiënt thuis genomen door verpleegkundigen van de thuiszorg.

Hoe werkt tele-wound-monitoring?
Nurse practitioner Karin Timm ziet een patiënt tijdens de eerste afspraak op de polikliniek huidziekten in het IJsselland Ziekenhuis. Wanneer de patiënt dat wil en het medisch verantwoord is, wordt een patiënt aan de thuiszorg overgedragen. Op vaste momenten neemt de (wond)verpleegkundige van de thuiszorg 3 foto's van de wond. Deze worden zo genomen dat ze goed te beoordelen zijn. Via een speciaal ontworpen computersysteem stuurt de verpleegkundige van de thuiszorg de foto's naar Karin Timm ter beoordeling. Naast de foto voert de thuiszorg een aantal gegevens over de wond in zoals de grootte en de kleur. Met deze informatie en de foto's kan Karin Timm de wonden goed beoordelen en geeft zij advies aan de wijkverpleging.

Samenwerking met de Thuiszorg
Sinds januari 2009 werkt het IJsselland Ziekenhuis samen met 3 wondverpleegkundigen van thuiszorg Rotterdam en sinds mei ook met drie wondverpleegkundigen van Zorgbrug, een leverancier van gespecialiseerde verpleegkundige zorg in Midden-Holland.
---