NEN


Ontwerpnorm Ecologische risicobeoordeling bodemverontreiniging gepubliceerd

maandag 12 oktober 2009, 14:18

De werkgroep 'Biologische methoden' heeft een ontwerpnorm gepubliceerd voor ecologische risicobeoordeling van bodemverontreiniging. Doel van deze norm is het onderzoeksproces te beschrijven waarmee ecologische stress door bodemverontreiniging kan worden vastgesteld. De ontwerpnorm beschrijft de processtappen van ecotoxicologisch onderzoek (Triade).

De term Triade heeft hierbij betrekking op de drie sporen van onderzoek die hierbij worden betrokken: milieuchemie, toxicologie en ecologie. Belanghebbenden kunnen tot 15 november 2009 commentaar leveren op Ontwerp NEN 5737.

Nationaal en internationaal is er een steeds grotere interesse in het gebruik van ecologische methoden bij de beoordeling van de toestand van land- en waterbodems. Leidend hierbij zijn voortschrijdende beleidsmatige ontwikkelingen beschreven in bijvoorbeeld de beleidsbrief bodem (2003) en de European Soil Strategy. Deze laten een verschuiving in denken zien van een chemische naar een systeemgerichte benadering van het compartiment bodem, waardoor er nadrukkelijk rekening gehouden dient te worden met bodemecologische parameters. Daarnaast worden er steeds meer Triade-onderzoeken uitgevoerd om vast te stellen of een ernstig verontreinigde bodem vanwege ecologische risico's moet worden gesaneerd. De Triade is genoemd in de Circulaire bodemsanering als methode om de locatiespecifieke ecologische risico's vast te stellen.

Proces
De norm richt zich primair op het onderzoeksproces. De kritieke stappen van het onderzoek worden beschreven. Voor elke kritische stap worden vervolgens richtlijnen gegeven zodat de kwaliteit van het onderzoek gewaarborgd wordt. Bij deze kritische stappen kan gedacht worden aan het formuleren van de onderzoeksvraag, het vaststellen welke onderzoekstechnieken toegepast moeten worden en de wijze waarop de resultaten gepresenteerd moeten worden. De kritische stappen vormen de basis voor het goed uitvoeren van het Triade-onderzoek. De norm beschrijft geen specifieke onderzoeksmethoden.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Sander Dijkstra, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 5737:2009 Ontw. nl (Norm)