Gemeente Beuningen


Gemeente Beuningen gaat over op aardgasauto's

Aangezien aardgas kan bijdragen aan een duurzamer energiegebruik en een beter leefklimaat, heeft de gemeente Beuningen besloten om haar auto's geleidelijk te vervangen door aardgasauto's. Maandag 12 oktober werd de eerste aardgasauto door firma Bosan overgedragen aan wethouder Frans Houben en Luciano Garcia Barcala, handhaver openbare ruimte, de nieuwe bestuurder van deze auto.

De gemeente Beuningen besteedt veel aandacht aan het thema duurzaamheid. Zo probeert de gemeente bijvoorbeeld haar inkoop op een duurzame manier te doen. Bij de vervanging van het wagenpark van de gemeente wordt daarom geleidelijk overgegaan op aardgasauto's (behalve de voertuigen die worden gebruikt voor gladheidbestrijding). De uitstoot van schadelijke stoffen is bij deze auto's minimaal ten opzichte van de huidige brandstoffen, zoals diesel en benzine. Hoewel een aardgasauto iets duurder is dan een dieseluitvoering, worden deze extra kosten terugverdiend in het tanken. Aardgas is namelijk goedkoper dan diesel of benzine.

Aardgas
We koken al op aardgas, we stoken al op aardgas, maar we kunnen ook autorijden op aardgas. Van de fossiele brandstoffen is aardgas zelfs de schoonste soort. Het zorgt bijvoorbeeld voor 23% minder CO2 uitstoot, 95% minder uitstoot van stikstofoxide ivm. een dieselvoertuig (70% minder ivm. een benzinevoertuig) en bijna geen uitstoot van fijnstof. Ook is een tank aardgas goedkoper dan benzine of diesel. Geen wonder dat er wereldwijd al zo'n 9 miljoen aardgasvoertuigen rondrijden.

Aardgasauto's van de gemeente Beuningen
De nieuwe auto's van de gemeente Beuningen hebben twee afzonderlijke brandstofsystemen: benzine en aardgas. Normaal gesproken rijdt de auto op het milieuvriendelijke aardgas. Slechts bij het starten en in het geval de aardgasvoorraad op is, wordt er automatisch overgeschakeld op benzine. Het tanken van aardgas is net zo gemakkelijk en gaat even snel als het tanken van benzine en diesel. In Nijmegen is het dichtstbijzijnde tankstation voor aardgas.