Gemeente Son en Breugel


Breugel"

Ontwerp "Structuurvisie Son en Breugel"

Informatiebijeenkomst ontwerp "Structuurvisie Son en Breugel op 13 oktober 2009
In 2006 is bij het afsluiten van de discussie over de Toekomstvisie Son en Breugel vastge-steld dat Son en Breugel een Structuurvisie voor de gemeente opstelt.
De nieuwe Wet ruimtelijke ordening (die vanaf 1 juli 2008 geldt) schrijft inmiddels voor dat iedere gemeente verplicht is om te beschikken over een eigen structuurvisie. Deze uitdaging is opgepakt en vanaf medio 2008 is gewerkt aan het opstellen van een eigen structuurvisie.

Informatiebijeenkomst
Wij nodigen u uit om op dinsdag 13 oktober aanstaande tijdens een informatiebijeenkomst kennis te nemen van het ontwerp voor de "Structuurvisie Son en Breugel". Vertegenwoordi-gers van de gemeente en KuiperCompagnons geven uitleg over de inhoud en betekenis van de ontwerp-Structuurvisie Son en Breugel. Alle inwoners en belanghebbenden zijn van harte welkom. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Raadzaal van het gemeentehuis. De zaal is open vanaf 19.15 uur. We starten om 19.30 uur met de informatie-verstrekking. U bent van harte welkom.

Wat is de structuurvisie?

In de structuurvisie worden de gewenste en mogelijk verdere ruimtelijke ontwikkelingen van de gemeente Son en Breugel beschreven en in beeld gebracht. Daarbij kijkt de structuurvisie meerdere jaren vooruit. Zo kijkt de ontwerp-structuurvisie voor Son en Breugel vooruit naar het jaar 2030.

De inhoud van de ontwerp-structuurvisie geeft veel zaken weer die we al kennen. Niet alles is opnieuw bedacht, maar door de wettelijke verplichting van de Wet ruimtelijke ordening, is veel wat al in verschillende plannen, beleidsrapporten en dergelijke is vastgelegd, gebundeld.

Tegelijkertijd zijn richtingen aangegeven als antwoord op nieuwe vragen. In de ontwerp- structuurvisie is een ontwikkelingsrichting gezocht voor onder meer nieuwe woningbouwlocaties, de ontwikkeling van natuur en landschap, voorzieningen, de betekenis voor de sociale en ruimtelijke samenhang van deze ontwikkelingen, de samenhang met het bestaande voorzieningenpakket en de bestaande omgeving.

Karakter van een structuurvisie

De ontwerp structuurvisie heeft niet de bedoeling om strikt aan te geven hoe het moet gaan worden. Het is geen blauwdruk. De structuurvisie geeft mogelijkheden, wenselijkheden en uitgangspunten voor de verschillende ontwikkelingen aan. Voor een aantal onderwerpen zijn meerdere opties aangegeven. Afhankelijk van kansen en mogelijkheden die zich voordoen of het initiatief dat anderen willen nemen zal een definitieve keuze gemaakt moeten worden welke van deze opties wordt uitgewerkt. Reden ook waarom de ontwerp-structuurvisie als ondertitel heeft "... als kompas, niet als klok ...".

Indien er aan de gemeente initiatieven worden aangedragen, zal aan de hand van de structuurvisie bekeken worden of een dergelijk initiatief past binnen de aangeduide wensen. De structuurvisie vormt het eerste beoordelingskader. Zodra ingestemd wordt met het initiatief volgt een verdere uitwerking in het vereiste juridische kader. De structuurvisie is, in tegenstelling tot een bestemmingsplan, namelijk niet juridisch bindend.

Totstandkoming ontwerp structuurvisie

De ontwerp-structuurvisie is opgesteld door de gemeente. Dit in samenwerking met het bureau KuiperCompagnons uit Rotterdam dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd.

De inhoud van de ontwerp-structuurvisie is via een aantal workshops mede tot stand gekomen door de inbreng van de maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn in Son en Breugel (zoals jeugd- en jongerenraad, vertegenwoordigers onderwijs, brede welzijnsinstellingen, seniorenraad, IVN, ondernemersverenigingen, ZLTO, provincie Noord-Brabant, SRE, Waterschap de Dommel, BMF en heemkundekring) en het bestuur (raadsleden) van de gemeente. Ook ambtelijke vertegenwoordigers van de gemeente hebben een bijdrage geleverd.

Inspraakprocedure en vaststelling

Na de informatieavond start de procedure om de structuurvisie Son en Breugel vast te stellen. De eerste stap is de inspraakperiode. Vanaf 15 oktober 2009 tot en met 11 november 2009 ligt het ontwerp voor de "Structuurvisie Son en Breugel" voor iedereen ter inzage zodat iedereen schriftelijk een (inspraak)reactie kan geven op de ontwerp structuurvisie. Alle reacties worden door de gemeente verzameld in een inspraaknotitie. Daarin kunt u straks terugvinden wat de gemeente doet met uw reacties.

De ontwerp structuurvisie en de verwerking van de ingekomen reacties zal leiden tot de "Structuurvisie Son en Breugel" die aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden (verwachting begin 2010).