Eerste ADHD-coach gecertificeerd bij ADHD-centrum Zuid-Holland

13/10/2009 10:54

ADHD-centrum Zuid-Holland

Kwaliteit in plaats van wildgroei

ADHD bij volwassenen wordt steeds meer onderkend: zeker één op de tien blijkt ADHD te hebben. Voor veel coachingbureaus een markt om gretig in te stappen. Resultaat: wildgroei aan begeleiding, variërend van professionals tot charlatans. ADHD-centrum Zuid-Holland biedt liever kwaliteit en heeft daarom een eigen ADHD-coachopleiding. Hier is onlangs de eerste ADHD-coach afgestudeerd. Marion van Dam, arts bij het UWV en om verschillende redenen zeer betrokken bij ADHD, heeft met succes haar examen afgelegd.

Waarom een speciale ADHD-coach?

"Veel begeleiding rondom ADHD is paradoxaal", zegt Cathelijne Wildervanck, directeur van het centrum. "Eerst wordt ADHD'ers verteld dat ze niet goed kunnen plannen, snel afgeleid zijn en niks afmaken. Vervolgens komen de adviezen: maak eerst af waar je mee bezig bent, zorg voor een goede planning en laat je niet afleiden. Dat noemen wij mensen met een kluitje in het riet sturen. Onze ADHD-coaches begeleiden mensen bij het leren zélf invloed uit te oefenen op hun denkprocessen."

Meer bekendheid

Om deze manier van coachen voor meer mensen toegankelijk te maken heeft Cathelijne Wildervanck een boek geschreven over ADHD bij volwassenen: "ADHD - hoe haal je het uit je hoofd?". Volgens Van Dam een aanrader voor iedereen die op een positieve manier met ADHD aan de slag wil. Ook psychiater Frederik Westerouen van Meeteren heeft zich zeer positief uitgelaten over het boek:

"Mensen met AD(H)D worden veel serieuzer genomen: niet alleen leren leven met hun handicap maar juist ook hun eigen-aardigheid leren gebruiken om hun eigen leven meer vorm te geven, te streven naar autonomie! Dit boek verdient een ereplaats in de boekenkast van iedere serieuze GGZ hulpverlener."

Einde Bericht





http://www.adhd-zh.nl