Gemeente Diemen


Actieplan luchtkwaliteit

College legt actieplan voor aan raad.

Burgemeester en wethouders hebben het Actieplan luchtkwaliteit 2009-2012 opgesteld. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het plan vast te stellen.
Het actieplan is vrijwillig opgesteld omdat:

* het voldoen aan de wettelijke normen wil niet zeggen dat de lucht schoon is;

* er discussie over de juistheid en volledigheid van de wettelijke normen is;

* de uitbreidingsplannen voor de rijkswegen voor ongerustheid zorgen.

Luchtkwaliteit blijft probleem
De luchtkwaliteit in Diemen is in de afgelopen jaren al aanzienlijk verbeterd door de lager wordende achtergrondconcentraties. Volgens de GGD Amsterdam is in Amsterdam nu sprake van een stabilisatie. Door de verbreding van de rijkswegen A1 en A10-Oost zal volgens Rijkswaterstaat het verkeersaanbod flink toenemen. De gemeente verwacht dat daardoor de luchtkwaliteit weer aanzienlijk zal verslechteren. Of Diemen in de toekomst aan alle wettelijke normen zal voldoen zal moeten blijken. De luchtkwaliteit blijft derhalve een urgent probleem.

Maatregelen en acties
Het treffen van maatregelen bij de rijkswegen heeft het grootste effect op het verbeteren van de luchtkwaliteit in Diemen. Daarnaast dient in woongebieden met de hoogste concentraties luchtverontreiniging de luchtkwaliteit te worden verbeterd.Duidelijk is dat bij het verbeteren van de luchtkwaliteit acties op (inter)nationaal niveau maatgevend zijn. Door Diemense acties is slechts een marginale bijdrage mogelijk.In het actieplan worden op basis van een discussienotitie van Haskoning Nederland BV Milieu en een advies van de GGD Amsterdam voorstellen gedaan voor uit te voeren acties.
Lees hier:
Het actieplan luchtkwaliteit
De discussienotitie van Haskoning

Reageren?
U kunt tot 26 november 2009 reageren op het plan. Schriftelijk:
Stuur een e-mail aan w.groeneveld@diemen.nl of een brief aan Gemeente Diemen, t.a.v. W.P. Groeneveld, Postbus 191, 1110 AD Diemen. Mondeling:
Tijdens de bespreking van het actieplan in de informatieve raadsvergadering op 12 november 2009.

Mondeling reageren kan ook op een ander tijdstip. U kunt daarvoor een afspraak maken met de heer W.P. Groeneveld, telefoon 31 44 780 op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur.

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---