Rekenkamer Rotterdam

EMBARGO tot dinsdag 13 oktober 2009, 12.00 uur

PERSBERICHT
Rotterdam, 13 oktober 2009

College onderkent belang ICT onvoldoende

ICT is meer dan techniek alleen. Het grijpt vaak diep in in de dagelijkse werkprocessen. Bovendien vormt ICT in toenemende mate het primaire proces zelf in plaats van dat het dit ondersteunt. College en ambtelijke top van de gemeente Rotterdam erkennen dit onvoldoende. In de afgelopen jaren stonden zij aan de zijlijn van de ICT-ontwikkelingen. Het college heeft geen grip op de samenhang tussen ICT-projecten en de realisatie ervan binnen budget en planning. Onduidelijk blijft of de huidige concern ICT-projecten binnen het budget van
54 miljoen volledig gerealiseerd kunnen worden. De gemeente erkent de tekortkomingen van de huidige situatie en is een verbetertraject gestart met als belangrijkste verbetering het aanstellen van de Chief Information Officer (CIO). Dit traject is volgens de rekenkamer niet toereikend.

De Rekenkamer Rotterdam presenteert vandaag haar rapport Foutmelding in beeld waarin zij rapporteert over sturing, beheersing, verantwoording en toezicht bij de concern ICT-projecten.

Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport is dat college en ambtelijke top geen waarborgen hebben ingebouwd om concern ICT-projecten binnen budget en planning af te ronden. Rollen en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijk en er vindt geen goede aansturing van de projecten plaats. Het college houdt geen grip op de samenhang tussen de verschillende projecten en op de relatie met de strategische doelstellingen. Onafhankelijk toezicht op de uitvoering van ICT-beleid en projecten ontbreekt en de betrouwbaarheid van informatie wordt niet getoetst. Ook de uitvoering van de ICT-projecten verloopt niet vlekkeloos. Bij het opstarten van projecten ontbreekt het vaak aan informatie over risicos, verwachte kosten en baten en alternatieven. De projectorganisatie beschikt vaak niet over nodige kennis of beheersinstrumenten. Mogelijke gevolgen zijn een grote mate van afhankelijkheid van ICT-aanbieders en het overschrijden van planningen en/of kosten van projecten dan wel het opleveren van een kwalitatief minder systeem dan verwacht.

Het inmiddels ingezette verbetertraject vormt geen oplossing voor alle tekortkomingen. College en ambtelijke top worden nog steeds niet actief betrokken bij ICT. Ook de knelpunten in de projectuitvoering worden nog niet aangepakt.

Volgens het college levert het rekenkamerrapport een belangrijke bijdrage aan het op de bestuurlijke agenda zetten van ICT en informatievoorziening. Het college herkent niet de conclusie dat zij en de ambtelijke top het grote belang van ICT niet onderkennen. Het college is van mening dat het gestarte verbetertraject toereikend is. De betrokkenheid van de top moet worden georganiseerd door de CIO. Het college zegt toe de aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen De rekenkamer is benieuwd naar de uitwerking hiervan.

De rekenkamer vindt dat college en ambtelijke top een pro-actieve houding zouden moeten aannemen. Hun betrokkenheid kan de CIO gelet op zijn positie niet afdwingen. Zijn positie biedt evenmin garanties voor het gemeentebreed vormgeven en afdwingen van ontwikkelingen. Beheersing van kosten en kwaliteit van ICT-projecten is hierdoor nog niet gewaarborgd.

Noot redactie: 13 oktober 2009 om 12.00 uur is het rapport digitaal beschikbaar: www.rekenkamer.rotterdam.nl. Informatie: mw. Corrie Stoute, tel. 010- 417 22 42.
Minervahuis II, Meent 94 Postbus 70012 3000 KP Rotterdam telefoon: 010
- 4172242 ____________________