Nederlandse Vakbond Varkenshouders

Barneveld, 13 oktober 2009

Kenmerk: P5203

NVV stelt Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden aan varkenshouders beschikbaar

Op 6 oktober jl. heeft de NVV Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden gedeponeerd bij de Griffie van de Rechtbank in Arnhem. De NVV stelt deze voorwaarden vanaf nu direct aan haar leden beschikbaar, aldus NVV voorzitter Wyno Zwanenburg. Met deze nieuwe, door de NVV samen met de NVP opgestelde voorwaarden, kan iedere varkens- en pluimveehouder zijn aansprakelijkheidspositie beter afbakenen voor alle producten die vanaf het boerenerf worden afgeleverd.

Zwanenburg stelt: "Voorheen was het zo dat varkenshouders vrijwel niks geregeld hadden om hun aansprakelijkheid af te bakenen. In het normale bedrijfsleven en bij alle andere partijen in de varkensvleeskolom is het ondenkbaar om zonder leverings- en verkoopvoorwaarden te handelen. Op elke afleverbon en/of factuur van toeleveringsbedrijven waar je koopt, kom je dergelijke voorwaarden tegen. Alleen in de landbouw was dit ongebruikelijk. Met deze NVV voorwaarden komt hier dus verandering in."

"Met het opstellen en beschikbaar stellen van deze voorwaarden geeft de NVV inhoud aan een breed gedeelde wens binnen de sector om de eigen positie bij een geschil of calamiteit beter te beschermen. De varkenshouder was nu het open einde waardoor deze in de ogen van de NVV onverantwoorde risico's liep", vervolgt Zwanenburg.

Het is niet zo dat er in de NVV voorwaarden sprake is van het compleet afwentelen van de aansprakelijkheid, maar er is een minimale dekking van EUR 1.250.000,= per gebeurtenis in opgenomen wat vrijwel overeenkomt met de bedragen waarvoor een varkenshouder normaal gesproken qua aansprakelijkheid verzekerd is. Met de NVV voorwaarden voorkomt de varkenshouder dat zijn aansprakelijkheid zijn eigen verzekerde bedrag te boven gaat. "Een duidelijke afbakening dus", licht Zwanenburg toe.

Varkenshouders kunnen de NVV leverings- en betalingsvoorwaarden samen met een handleiding downloaden van de NVV-site. In de handleiding kunnen varkenshouders lezen hoe ze de beschikbaar gestelde voorwaarden dienen te gebruiken.

Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden
Uitgebreide handleiding gebruik algemene voorwaarden Verkorte handleiding gebruik algemene voorwaarden