Gerechtelijke organisatie

15 jaar gevangenisstraf voor moord in Nunspeets café

Zutphen, 13 oktober 2009 - De rechtbank veroordeelt een 50-jarige inwoner van Nunspeet tot een gevangenisstraf van 15 jaar en het betalen van een schadevergoeding van EUR 5.000, - voor de moord op een 31-jarige plaatsgenoot.

Op de avond van 27 december 2008 ontmoetten de verdachte en het slachtoffer elkaar in een eetgelegenheid in Nunspeet. Daar kregen ze ruzie en gaf het slachtoffer een klap aan de verdachte. Ongeveer een uur later ging de verdachte met een vleesmes bewust op zoek naar het slachtoffer, vond hem in een café en stak hem dood.

Aanleiding
De verdachte verklaarde dat het slachtoffer hem en zijn gezin ernstig zou hebben bedreigd en dat hij daardoor iets moest doen. De rechtbank gaat daar niet in mee, er waren geen serieuze bedreigingen geuit. De rechtbank ziet het feit dat verdachte van het veel jongere slachtoffer een klap op zijn gezicht kreeg, en dat niet kon verkroppen, als werkelijke aanleiding tot de fatale gebeurtenis.

Voorbedachten rade
De rechtbank oordeelt dat er sprake is van voorbedachten rade en dus van moord. De verdachte heeft tijd gehad om te bedenken wat hij zou gaan doen. Van psychische overmacht is ook geen sprake. Stel dat het slachtoffer het gezin van de verdachte ernstig had bedreigd, dan nog had de verdachte vele andere mogelijkheden om hier iets tegen te doen.

Wraakoefening
Er geen enkele verontschuldiging te bedenken voor het optreden van verdachte. Het betreft hier een wraakoefening op een persoon waarvan verdachte vond dat die hem onheus bejegend had. Die krenking leidde rechtstreeks tot de dood van het slachtoffer, waarvan een aantal bezoekers van het café getuige is geweest. De rechtsorde is daardoor ernstig geschokt.

Met zijn daad heeft verdachte onherstelbaar leed aangericht in het ouderlijk gezin van het slachtoffer en bij diens vriendin. Hij heeft een jonge man, die middenin het leven stond en nog vol plannen zat, volkomen onverhoeds op brute wijze van het leven beroofd.

LJ Nummer

BK0030

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 13 oktober 2009 Naar boven