Gerechtelijke organisatie

Ook in hoger beroep M. de Hond veroordeeld wegens smaad en smaadschrift

Het gerechtshof te Amsterdam heeft M. de Hond vandaag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden wegens smaad en smaadschrift.

Smaad en smaadschrift
De Hond heeft met zijn gezag als bekend onderzoeker in 2006 in een televisieprogramma, in een landelijk dagblad en op zijn weblog gesteld dat hij ervan overtuigd is dat de M. de J. de dader is in de Deventer moordzaak. Verder heeft De Hond de vriendin van M.d.J. beschuldigd van het verschaffen van een vals alibi. Het hof is van oordeel dat De Hond zich daarmee meermalen schuldig heeft gemaakt aan smaad en smaadschrift.

Grenzen van vrijheid van meningsuiting overschreden Het hof erkent het recht van De Hond om vermeende fouten van politie en justitie in de Deventer moordzaak aan de kaak te stellen. Het gaat naar het oordeel van het hof echter te ver om met dat doel een persoon publiekelijk als dader aan te wijzen, terwijl een ander voor die moord onherroepelijk strafrechtelijk is veroordeeld. Het hof acht een beperking van de vrijheid van meningsuiting van De Hond dan ook gerechtvaardigd ter bescherming van de belangen van de slachtoffers.

Voorwaardelijke gevangenisstraf
De Hond is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf ondermeer omdat hij niet eerder strafrechtelijk is veroordeeld en de civiele rechter hem heeft veroordeeld tot het betalen van aanzienlijke geldsommen aan de slachtoffers.

LJ Nummer

BK0036

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 13 oktober 2009 Naar boven