Nederlandse Zorgautoriteit


Korting van ⬠119 miljoen in GGZ via gebudgetteerde zorginstellingen

Publicatiedatum: 13-10-2009

NZa voert bezuinigingsmaatregel minister VWS uit

De Nederlandse Zorgautoriteit voert de aanwijzing van Minister Klink om ⬠119 miljoen te bezuinigen in de GGZ uit door te korten op de budgetten van de curatieve GGZ-instellingen. De maatregel wordt per 1 januari 2010 uitgevoerd en heeft tot gevolg dat de zorginstellingen een aantal procenten van hun totale budget voor volgend jaar moeten inleveren.

Afgelopen zomer kondigde de minister de bezuiniging van â¬119 miljoen in de GGZ voor volgend jaar aan. De minister acht de korting noodzakelijk om binnen het Budgettair Kader Zorg te kunnen blijven. Onlangs heeft de NZa belanghebbende partijen in een technisch overleg geconsulteerd over de uitvoering van de maatregel.

De NZa heeft er voor gekozen de korting toe te passen op de budgettarieven. De DBC-tarieven voor nieuwe zorginstellingen en vrijgevestigden worden daarmee buiten beschouwing gelaten. Reden daarvoor is het voorkomen dat deze groep zorgaanbieders zou worden gedwongen onder de gemiddelde kostprijs in de sector te werken. De huidige DBC-tarieven waarmee vrijgevestigden en nieuwe aanbieders sinds 2008 werken, zijn vastgesteld op basis van reële kostprijsgegevens afkomstig van recent kostprijsonderzoek.

De toedeling van het te bezuinigen bedrag per gebudgetteerde instelling is naar rato. Dat wil zeggen dat het kortingsbedrag van een instelling afhankelijk is van het aandeel van deze instelling in het macrobudget wat vanuit VWS beschikbaar is voor de GGZ. De NZa zal medio november een eerste indicatie aan instellingen afgeven over het te verwachten kortingsbedrag. Per 1 januari 2010 zal een definitieve korting worden bepaald.

De NZa zal de hoogte van het kortingspercentage van een individuele instelling eenmalig vaststellen. Hierdoor weten instellingen direct waar ze gedurende het jaar aan toe zijn. De korting wordt geheven over het totale budget van de instelling, exclusief de kapitaallasten.

L