Groen!

Kinderrechtencommissariaat en VIST moeten blijven

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid) op 13 oktober 2009 in "Democratie en overheid"

Groen! wil niet dat het kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Instituut voor Samenleving en Technologie (VIST) worden afgeschaft. Johan Sauwens gebruikt valse argumenten om deze instellingen- die de CD&V soms durven tegenspreken- monddood te maken.

CD&Ver Johan Sauwens laat aan BELGA weten dat het Vlaams parlement kan besparen door een aantal "overbodige instellingen" zoals het Kinderrechtencommissariaat en het Vlaams Instituut voor Samenleving en Technologie (VIST) op te doeken. In de loop der jaren zijn vier instellingen toegevoegd aan het Vlaams parlement: de Ombudsdienst, het Kinderrechtencommissariaat, het VIST en het Vredesinstituut om het parlementair werk te ondersteunen. De CD&V steunde telkens de oprichting van deze instellingen om het parlement te versterken en te ondersteunen in haar parlementaire opdracht.

Vorige legislatuur investeerde het parlement grote bedragen om verschillende regionale parlement te bezoeken, via bench-marking wilde men het Vlaamse parlement nog efficiënter en moderner maken. Eén van de lichtende voorbeelden die het parlement ontdekte zijn de instellingen toegevoegd aan het parlement om het parlement te versterken. De regering heeft immers vele studiediensten en administraties om hun werk te ondersteunen, het parlement heeft deze niet. Zo werd verwezen naar parlementaire instellingen die een brug te slaan tussen parlementsleden en wetenschappelijke instituten die parlementsleden vertrouwd maken met nieuwe technologieën, de toekomstperspectieven, de effecten op onze samenleving... precies wat het Vlaams Instituut voor Samenleving en Technologie doet.

'Ook het Kinderrechtencommissariaat wordt beter opgedoekt,' aldus Sauwens want het is opgericht na de affaire-Dutroux en vandaag niet meer nodig. Groen! parlementslid Mieke Vogels: 'Het kinderrechtencommissariaat heeft niets te maken met de affaire Dutroux maar alles met het kinderrechtenverdrag uit 1989.Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement in 1998 als onafhankelijke instantie met als hoofdopdracht het kinderrechtenverdrag bekend te maken en toe te zien op de naleving ervan. Sauwens gaat helemaal uit de bocht wanneer hij stelt dat het opdoeken van het kinderrechtencommissariaat en het VIST een alternatief is voor besparingen op de lerarenweddes. Het VIST en het Kinderrechtencommissariaat opdoeken zou jaarlijks tot 4 miljoen euro besparing opleveren. Om de lerarenweddes te betalen heeft de Vlaamse regering geen 4 miljoen euro nodig maar meer dan 4 miljard euro.'

Het VIST en het kinderrechtencommissariaat durven wel eens adviezen geven die niet stroken met de mening van de CD&V of de meerderheid. Groen! heeft dan ook de indruk dat Sauwens het excuus van de besparingen gebruikt om het Vist en het kinderrechtencommissariaat monddood te maken.

Contact: Mieke Vogels -
Deel Deel
Mieke Vogels

Voorzitter Groen!
Vlaams Volksvertegenwoordiger